Салман Рушди издава Нож, мемоарна книга, която е свързана с

...
Салман Рушди издава Нож, мемоарна книга, която е свързана с
Коментари Харесай

Нож на Салман Рушди - роман за покушението, излиза на 16 април 2024 г.

Салман Рушди издава " Нож ", мемоарна книга, която е обвързвана с нападението над него през предходната година. Романът се чака да тръгне по книжарниците на 16 април следващата година, оповестиха от издателството " Пенгуин ".

Роденият в Индия американски създател оцеля от покушение с нож през 2022 година През юни т. година Рушди заяви, че работи по новата си книга. Тогава той изясни единствено, че ще е релативно къса.

" Това не е най-лесната за писане книга на света, само че е нещо, през което се нуждая да мина, с цел да мога да се заема с друго. Не мога да стартира да пиша разказ, който не е обвързван с това. Така че просто би трябвало да го свърша ", сподели писателят тогава, напомня " Гардиън ".

Романът ще се концентрира върху опита на Рушди да оцелее след покушението върху живота му.
 Корицата на новия разказ на Салман Рушди " Нож ". Снимка АП/БТА

" Това е припомняне на силата на думите да придадат смисъл на немислимото. Имаме достойнството да публикуваме книгата и сме удивени от решимостта на Салман да опише тази история и да се върне към работата, която обича ", изясни изпълнителният шеф на издателството Нихар Малавия.

Рушди добавя:

" Това беше книга, която имах потребност да напиша. Начин да поема контрола над това, което се случи. Да отговоря на насилието с изкуство ".

76-годишният публицист е създател на дузина романи със международна известност. Той към този момент е издал една мемоарна книга, в която споделя за прекарванията си по времето, в което би трябвало да се укрива след поредност от закани за живота, които идват след публикуването на " Сатанински строфи " през 1988 година Романът е неразрешен в Иран като светотатствен, а аятолах Хомейни издава фетва Рушди да бъде погубен. 33-години след тези събития писателят, който живее в Съединени американски щати от 2000 година, беше намушкан тежко в Ню Йорк на трибуната, до момента в който трябваше да изнесе лекция. Авторът остана в болница шест седмици. Той загуби зрението на едното си око, както и чувствителността във върховете на няколко пръста. Мъжът, който беше арестуван за покушението, Хади Матар, е с повдигнато обвиняване за опит за ликвидиране.

Последният разказ на Рушди " Victory City " ( " Градът на успеха " ) излезе от щемпел по-рано тази година, само че той беше написан преди нападението. " Нож " ще е първата книга на писателя след събитията предходната година.

Рушди е бил в късия лист на премията " Букър " седем пъти, печели я през 1981 година за " Среднощни деца ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР