Салатата Цезар“, която е една от най-поръчваните разядки в заведенията,

...
Салатата Цезар“, която е една от най-поръчваните разядки в заведенията,
Коментари Харесай

Тази салата струва колко два килограма месо, а мезето за ракията поскъпва

Салатата " Цезар “, която е една от най-поръчваните разядки в заведенията, мина по цена две кила месо или две сурови пилета. Това сподели изследване на " Телеграф “ в заведения в 6 огромни града. На столичния бул. " Витоша “ се сервира против 17 лв., само че има заведения, в които цената й стига 19 лева В нея има салата " Айсберг “, крутони, пармезан, чери домати, аншоа и сос. Но в доста заведения за хранене съставките са разнообразни.

В някои поставят и скариди, само че тогава цената минава 22 лева за порция. За съпоставяне, кг свинско месо на промоция в магазини за търговия на дребно върви сред 7 и 9 лв., а пък цената на охладено цяло пиле, което тежи към 1,5 кг, коства 10 лева. 

Локация

В центъра на София за 17 лв. може да поръчате и овчарска салата. Тя също е постоянно търсена от клиентите на заведенията за хранене, защото с нея може човек и да се нахрани. Освен зеленчуци в овчарската салата има и шунка, яйце и гъби, което я прави желана от доста хора. В другите градове в страната и според от местоположението на заведението тя се продава на цени от 8 до 17 лева Най-евтина е във Варна в ресторант на 2 километра от центъра на града.

От изследването излиза наяве, че цената на мезето за ракията нараства с 50% до центъра на града. В най-посещаваните зони надлежно салатите са с от 2 до 5 лв. по-скъпи, в сравнение с в заведения на 2 километра от централната част. Например в София в заведения, които се намират единствено на 2 км едно от друго, цената на порция овчарска салата от 11 скача на 17 лева В Бургас, Варна и Пловдив нарастването е с към 2 лв.. А в Русе и Стара Загора разликата в цените на салатата в заведенията е към лев по-скъпа в интерес на тези, които са в сърцето на града.  

По-достъпна по цена е безмесната шопска салата. Средно в заведенията в София се предлага за 10-12 лева Тя обаче не е толкоз мечтана, защото към нея нормално би трябвало да се поръча главно и сметката набъбва доста, споделят сервитьори.

Грамаж

Традиционните артикули, от които в старозагорските заведения подготвят шопската салата, са домати, краставици, чушки, лук. Някъде прибавят маслинка и люта чушка. 8,99 лева коства порция от 300 г шопска салата в доста известен и посещаван ресторант-градина, който се намира на към километър от идеалния център на Стара Загора. Порция от 500 г също в много посещаван ресторант в същия периметър коства 9,20 лв.. На няколко директни от центъра обаче, в не чак толкоз харесвано поради положителната си кухня заведение, за 300 грама цената скача на 9,90 лв.. В самия център на града шопският деликатес към този момент удря 10-11 лв.. Има изключения като известно заведение до постройката на общината, което съвсем постоянно е препълнено – там 400 г шопска салата върви за 7,59 лв..

Шопската в топ 5 в влиятелна ранглиста

Шопската салата се подрежда на 5 място в ранглиста все още в платформата TasteAtlas за оценка на храни от консуматори по целия свят. Пътеводителят, отдаден на обичайни храни и предписания от страни по целия свят, класира салатите по тяхната известност и оценка от потребителите. През 2022 година пък овчарската салата с оценка от 4,7 точки зае първото място. Същата година третото място също е за българска салата – “Снежанка ", с оценка от 4.6. Овчарската салата е обичайно българско ядене – разновидност на шопската салата, което се подготвя от нарязани краставици, домати, лук, магданоз, печени или сурови чушки, шунка, сварено яйце, кашкавал и настъргано бяло саламурено сирене. Традиционната рецепта не включва използването на гъби.

Най-популярната салата в света е колслоу (САЩ) съгласно TasteAtlas. Следват “Цезар " (Мексико), гръцка салата (Гърция), капрезе (Италия), макарони (САЩ) и “Оливие " (или съветска салата, Русия).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР