Съживяване на контактите между военните, засилен контрол върху трафика на

...
Съживяване на контактите между военните, засилен контрол върху трафика на
Коментари Харесай

САЩ и Китай възобновяват комуникацията между своите военни на високо равнище

Съживяване на контактите сред военните, засилен надзор върху трафика на фентанил и съгласуваност в метода по отношение на изкуствения разсъдък. Това са част от позитивните резултатите от срещата на президента на Съединени американски щати Джо Байдън с китайския му сътрудник Си Дзинпин, съобщи БНР.

Четиричасовата среща на върха сред Съединени американски щати и Китай, която се организира в имение южно от Сан Франциско, постави завършек на мълчанието сред двете суперсили, подбудено от възходящото напрежение сред тях. Президентът Джо Байдън съобщи след срещата:

" Днес въз основата на многомесечната дипломатическа работа на високо равнище, осъществена от нашите екипи, имам вяра, че постигнахме значим напредък. "

Вашингтон и Пекин са постигнали кардинално единодушие за обновяване на контактите сред военните на двете страни, за отбягване на произшествия, надзор на износа от Китай на прекурсори за произвеждане на рисковия опиум фентанил, както и координиране на метода по отношение на стремително развиващия се изкуствен интелект. Джо Байдън и Си Цзинпин са се съгласили да поддържат контакт по телефона, когато е належащо.

Не беше реализиран обаче пробив по други съществени точки на несъгласие - статута на Тайван и американската позиция по отношение на икономическата конкуренция сред двете страни.

Байдън прикани Китай да зачита изборния развой в Тайван преди президентските избори на острова през януари. В отговор Си Цзинпин е декларирал, че мирът е " хубаво нещо ", само че в последна сметка би трябвало да премине към решение на въпроса. В изказване на Пекин след срещата се споделя, че " Китай ще реализира обединяването и това е неудържимо ".

Не се оповестява дали е бил обиден въпросът за войната в Украйна, както и за отношението на Китай към спора.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР