Съжаляваме да го кажем, барабанисти, басисти и музиканти на клавишни

...
Съжаляваме да го кажем, барабанисти, басисти и музиканти на клавишни
Коментари Харесай

Метъл банди и музиканти, които създават музиката си без китари

Съжаляваме да го кажем, барабанисти, басисти и музиканти на клавишни принадлежности, само че истината е, че метълът е построен върху китарата. От злокобните акомпанименти, които откриха едноименния дебютен албум на Black Sabbath преди повече от 50 години, шест струни не престават да ръководят този музикален род.

Оказва се обаче, че това не важи за всички банди и музиканти. Шепа групи успяват да основат неповторима метъл музика, без да разчитат на китарата. От Louder Sound сортират няколко такива образеца, които потвърждават, че не се нуждаят от китара, за да звучат " тежко ". Нека ги чуем. 

Apocalyptica

Светът на метъла се затрудняваше да разбере Apocalyptica, когато групата изгря в средата на 90-те. Финландците правеха кавъри на Metallica, само че на виолончело. С годините Apocalyptica изоставиха кавърите и минаха към лични композиции. 

И, като се изключи албума Worlds Collide (2007 г.) с присъединяване на Рихард Круспе от Rammstein и японския китарен вълшебник Хотей, китарите все по този начин отсъстват от аранжиментите им.

The Hu

В кой случай китарата в действителност не е китара? Когато съставлява товшуур - античен монголски инструмент, сходен на лютнята, употребен от монголската фолк метъл група The Hu. Макар че онлайн те употребяват китари за декор, главните членове на групата в действителност подценяват всевъзможни добре познати западни принадлежности и им намират екзотични заместители, взети от монголските музикални обичаи.

Резултатът несъмнено е вълнуващ. The Hu не са откриватели на този вид монголски хеви метъл с обичайното гърлено пеене, само че сега са най-популярната тайфа в подобен жанр.

Suicide

Нюйоркското дуо Suicide стана известно като част от нюйоркската пънк сцена от 70-те. Техният провокативен тон е построен напълно върху конфронтационния шепот на артиста Алън Вега и потискащия тон на синтезатора на Мартин Рев.

Техният непосилен антихимн от 1977 година, озаглавен " Frankie Teardrop ", си остава най-ужасяващата ария, писана в миналото.

Scarlxrd

Scarlxrd е една от звездите на ров метъл придвижването. Британецът изпъкна от ъндърграунда преди няколко години с безусловно неповторим жанр, комбиниращ ров, хип-хоп и хеви метъл.

Със своя микс от пулсиращи басове и разярени вокали, Scarlxrd потегли от YouTube и стигна до подиуми по целия свят. Звученето му е безмилостно тежко, само че още по-тежки са неговите предизвикващи безпорядък осъществявания онлайн.

Lightning Bolt

Концерт на нойз рок провокаторите от Роуд Айлънд Lightning Bolt не наподобява на нищо друго на Земята. А точно: барабанист и басист, свирещи гневно на пода, без да се постанова да разчитат на нещо толкова очевидно като китарата да вземем за пример.

Както може да удостовери всеки, на който тъпанчетата не са били спукани, до момента в който е бил на тяхно присъединяване: ужасно хард звучене и незабравим резултат. 

Без китари в метъл творчеството си може да се похвали и френският музикант Carpenter Brut. В това число влизат и американската нойз рок група Cop Shoot Cop, канадско-замбийския рапър и продуцент Backxwash, американската дуум метъл група Bell Witch, както и блек метъл бандата от Сан Франциско Botanist.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР