Съгласно Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража

...
Съгласно Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража
Коментари Харесай

Казусът Иванчева: Затворничките в Сливен могат да бъдат с децата си до първата им годинка


„ Съгласно Закона за осъществяване на наказванията и задържане под стража и европейските правила, свързани с позитивното отнасяне на лишените от независимост, има някои характерни за дамите условия като бременност, раждане и майчинство “.

Това разяснява пред bTV заместник-министърът на правораздаването Мария Павлова, откакто през предходната седмица Десислава Иванчева бе отведена в Сливенския затвор, а детето ѝ остана на грижите на ѝ.

Децата на лишените от независимост дами, които към момента не са навършили 1 година, могат да останат в детските ясли към пандиза. Единственият затвор за дами в България е в Сливен, уточни Павлова.

Бебето на Десислава Иванчева скоро ще навърши първата си годинка.

Снимка: БГНЕС


" В сливенския затвор е построен медицински център и поделение за бременни и майки с деца. Това е лечебно заведение за извънболнична активност и подхожда на медицинските стандарти в страната. Отделението е напълно актуализирано с финансиране по план със средства от Норвежкия механизъм. Изградени са нови стаи, чиито условия се приближават оптимално до стаите за деца в домашни условия. Обзаведени са с най-съвременни уреди и мебели. Има всички артикули, нужни за развъждането на деца. Има и обособен парк, в който майките могат да разхождат децата си на чист въздух, отделени от другите наказани дами ", описа заместник-министърът.

" Между 2 и 4 деца се раждат годишно в отделението. В пандиза в Сливен свижданията могат да бъдат 60 минути, организират се и живи видеовръзки. До момента не са регистрирани случаи, в които майки да са отказали контакт с децата си, само че постоянно пробват да прикрият пред тях къде се намират ", разяснява Павлова.

Десислава Иванчева може да получи домакински отпуск при избрани условия.

Още по тематиката вижте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР