Съгласно предприетите стъпки Франциск би бил първият папа, който от

...
Съгласно предприетите стъпки Франциск би бил първият папа, който от
Коментари Харесай

Папата поиска да опрости сложните ритуали и да бъде погребан извън Ватикана

Съгласно подхванатите стъпки Франциск би бил първият папа, който от повече от век насам ще бъде заровен отвън Ватикана, съобщи Ройтерс.

Франциск, който в неделя навършва 87 години, разкри проектите си за погребението си в изявление за мексиканската телевизия " Ен плюс " по случай празника на Дева Мария от Гуадалупе, прибавя Българска телеграфна агенция.

В изявлението, записано преди папата да отслужи литургията в базиликата " Свети Петър ", Франциск наподобява възобновен от бронхита, който прекара наскоро. Пред интервюиращия го публицист папата се смее, до момента в който разисква разнородни тематики, измежду които и такива за здравето му, миграцията, връзките му с предшественика му Бенедикт Шестнадесети.

Той приказва и за проектите си за задгранични пътувания. Главата на Римокатолическата черква споделя, че се надява да реализира три пътувания през идната година - до Полинезия, Белгия и първото си посещаване в родната Аржентина след избирането му за папа през 2013 година

Франциск разкри, че работи с церемониалния началник на Ватикана, с цел да опрости комплицираните и пословично дълги папски погребални ритуали, които са били употребявани за неговите прародители.

Той също по този начин съобщи, че заради предаността си към Мария, Божията майка, е решил да бъде заровен в римската базилика " Санта Мария Маджоре ", където по традиция той върви да се моли преди и след всяко едно от задграничните си пътувания.

В продължение на повече от 100 години тленните остатъци на папите са били полагани в подземията на базиликата " Свети Петър " във Ватикана, отбелязва Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР