Съгласно действащата нормативна уредба, НЗОК заплаща на лица със злокачествени

...
Съгласно действащата нормативна уредба, НЗОК заплаща на лица със злокачествени
Коментари Харесай

НЗОК с решение при лечението на рак на гърдата при мъже

Съгласно настоящата нормативна уредба, НЗОК заплаща на лица със злокачествени болести на млечна жлеза хормонална терапия с лекарства в извънболничната помощ. Тези артикули се предписват с протокол и се отпускат за домашно лекуване на територията на страната след осъществяване на експертиза. С електронен протокол се предписват медикаменти съгласно лечебните показания, вписани в късите им характерности.

Лекарствата с интернационално непатентно название Fulvestrant влизат в тези лекарства, само че в късите им характерности е посочено, че се ползват единствено при постменoпаузални дами. Именно това е и основанието Комисията за експертизи в Централно управление на НЗОК да отхвърля определяне на лекарствения артикул на мъже с диагноза карцином на млечната жлеза, осведомят от Касата.

Към момента мъже със злокачествени болести на млечната жлеза могат да получат хормонална терапия с други лекарствени артикули от групата на ароматазните инхибитори и LHRH-агонисти, които са показани за използване и при мъже съгласно късата характерност на продукта.

При нужда от парентерална хормонална терапия при диагноза рак на гърда при мъже, НЗОК ще обезпечи заплащането, като за задачата в Списъка с лекарствени артикули, заплащани отвън цената на клиничните пътеки в болничната здравна помощ, в това число Fulvestrant, би трябвало да бъдат декларирани от Притежателите на позволение за приложимост (ПРУ) за възнаграждение, прилагани в болничната здравна помощ, прецизират от Касата.

По този метод заплащането на медикаментите ще се прави според Списъка на противотуморните лекарства за лекуване по амбулаторни процедури № 6 „ Системно лекарствено лекуване при злокачествени солидни тумори и хематологични болести “ и № 7 „ Амбулаторно наблюдение/диспансеризация при злокачествени болести и при вродени хематологични болести “ и клинични пътеки  № 240, 242, 243, 244, 245, 246, 248, 249, 250.1, 250.2, 251.1, 251.2  и 252, на нужните еритро- и гранулоцитните колонистимулиращи фактори и бифосфонати, в действие от 01.01.2024 година Лекарите, работещи в лечебните заведения, към този момент ще могат да предписват тези медикаменти по одобрените фармакотерапевтични управления. Fulvestrant също ще бъде включен в този Списък и ще се заплаща единствено за мъже с карцином на млечната жлеза, осведомят от НЗОК, като прецизират, че това предложение е в съгласие с специалисти от научното сдружение по здравна онкология.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР