Сагата около защитените територии в Комплекс Калиакра се превърна в

...
Сагата около защитените територии в Комплекс Калиакра се превърна в
Коментари Харесай

Умишлено ли дезинформираха хората в Добруджа по случая с осъждането на България за Калиакра?

Сагата към предпазените територии в Комплекс Калиакра се трансформира в съществена тематика през последните дни. Протестите на хората от Каварна, Балчик и Шабла от края на предходната седмица принудиха екоминистъра Нено Димов да влезе в пояснителен режим за това какъв брой тежък проблем им е бил оставен от държавното управление на Сергей Станишев, а министър председателят Борисов изиска да бъде анулирана заповедта, забраняваща стопанска активност в земите от Крайморска Добруджа. След това позицията на ръководещите еволюира в посока, че казусът не е чак толкоз сериозен и че протестиращите са подведени от дезинформации и операции от страна на опозицията. Предлагаме ви позицията на Българското сдружение за отбрана на птиците по тематиката.

На 4 август 2017 година станахме очевидци на проведена акция, която, криейки се зад страховете на хората да не бъдат отнети собствеността и поминъкът им, целеше да дискредитира за следващ път НАТУРА 2000 – един от законовите принадлежности за запазване на природата в Европейския съюз. Ние считаме, че посредством така наречен „ цивилен митинг “ бяха осуетени публичните разисквания на плана за интегриран проект за ръководство на три предпазени зони, с цел да не бъде показана и подложена на разискване значима информация за ръководство на зоните и да се отклони вниманието от главните проблеми, довели до осъждането на страната ни от Европейския съд по делото „ Калиакра “.

Ние, като организация записана в социална изгода, държим обществеността да бъде навременно и правилно осведомена за дейностите на страната и локалните управляващи по реализиране на природозащитната политика, а не да бъде използвана за отбягване на отговорността за използване на европейските закони. Затова, базирайки се на публични данни, даваме следното изказване във връзка въпросите, които през последните дни станаха мотив за диспути и комплициране, заради разнопосочна информация:

Относно неоправдателната присъда на Европейския съд по делото Калиакра: България е наказана за неспазване на три наставления на Европейски Съюз заради създаване на 6 ветроенергийни парка в предпазена зона Калиакра и едно голф игрище в предпазена зона „ Белите скали “. Съгласно член 260 от Договора на Европейски Съюз България е правно задължена да предприеме нужните ограничения, с цел да се съобрази с решението на Съда. Също по този начин следва да не позволява такива престъпления по повод и на други територии, типове или местообитания, обект на отбрана. На 24 април 2016 година Българско дружество за защита на птиците даде на тогавашния министър на околната среда своята позиция по отношение на седем наложителни ограничения, които следва да бъдат подхванати (доп. инф. 1). Те включват прекъсване и разглобяване на ветропарковете, подробна оценка на вредите от тях и от голф игрището, с цел да се подхващат съответните възстановителни ограничения, както и законова отбрана за към момента незасегнатите степни местообитания в зони „ Калиакра “ и „ Белите скали “. Нито една от тези ограничения не бе подхваната от държавното управление за повече от година. Частична оценка на вредите има само в плана за интегриран проект за ръководство. По време на митинга в Каварна, жителите няколкократно обявиха, че желаят ветропарковете в предпазените зони да бъдат отстранени. Считаме, че държавното управление на първо място би трябвало да предприеме ограничения в посока унищожаване на ветропарковете и възобновяване на местообитания в голф игрището „ Тракийски скали “, с цел да се съобрази с решението на съда. Неизпълнението на подобаващи ограничения може действително да докара до заплащане на наказания от страна на България, макар разнопосочните послания в последните дни.

Относно заповедта на Министъра на околната среда и водите от 28 юли 2017 г.и нуждата за запазване на понто-сарматските степи: Съгласно Директивата за местообитанията на Европейски Съюз Понто-сарматските степи (доп. инф. 2) са строго предпазено местообитание, което не може да бъде увреждано или унищожавано по никакви аргументи, с изключение на съществуване на висш публичен интерес, обвързван с националната сигурност и човешкото здраве. За последните 10 години степните местообитания в предпазените зони „ Калиакра “, „ Белите скали “ и „ Комплекс Калиакра “ са намалели с близо 16%, заради превръщането им в голф стадиони, овощни градини, застрояване или смяна на метода на трайно прилагане (доп. инф. 3). Земите, заети от степни местообитания, са най-вече държавна и общинска благосъстоятелност, като доминира общинската благосъстоятелност (към 2007 година 93%). За 10-годишния интервал, главно заради разпродаване на общински земи със степни местообитания, делът на частната благосъстоятелност нараства от 7 на 25%. При това доминира собствеността на „ публични организации “, които в действителност са компании и други юридически лица (доп. инф. 4). Ако унищожаването на степни местообитания продължи с тези темпове, скоро те ще останат само в резерват „ Калиакра “ и предпазена околност „ Яйлата “.

Заповедта на Министър Димов от 28 юли 2017 година е издадена за превантивната отбрана само и единствено на Понто-сарматските степи в предпазените зони. Понто-сарматските степи не би трябвало да се трансформират в обработваеми земи или да се застрояват. Заповедта не бе правилно показана на обществеността, а неналичието на картен материал стана мотив за спекулации и конфигуриране на обществеността против Натура 2000. Най-засегнати от заповедта са притежателите на територии в понто-сарматски степи, а точно страната, общините и юридическите лица, категоризирани като „ публични организации “ и те биха имали интерес тя да отпадне. След анулацията на заповедта, рискът от заличаване на степи ще продължи да съществува, а една от ограниченията, които Правителството е дало обещание на Европейската комисия, няма да бъде изпълнена. Остава открит въпросът, дали общините и другите притежатели на земи със степни местообитания ще поемат дружно с Държавата финансовата тежест на санкциите от Европейската комисия?!

Стои неуреден въпросът и с некачествените отчети по Оценка на влияние върху околната среда (ОВОС) и Оценка за съгласуемост с Натура 2000. Ще се търси ли отговорност на тези, които са ги изготвили и приели, вследствие на което е настъпило увреждане на природата и надлежно наказание на страната от Европейския съд. Ако не се вземат ограничения, няма ли България да бъде наказана още веднъж след некачествени отчети по Оценка на въздействието върху околната среда за други планове?

Относно плана за интегриран проект за ръководство на предпазените зони „ Калиакра “, „ Белите скали “ и „ Комплекс Калиакра “: Този проект е една от главните ограничения, препоръчани от държавното управление за вземане предвид с решението на Европейския съд. Обществените разисквания на 4 август 2017 година бяха проведени точно за показване и разискване на плана за интегриран проект с локалните общности. За задачите на проекта бе създадено по-детайлно настоящо картиране на степите, което щеше да бъде оповестено на 4 август, както и ограниченията, препоръчани от специалистите на Българска академия на науките. Пълна документи на проекта за ръководство е предоставена на общините още преди месец, само че за този интервал не са подхванати задоволително дейности от тях правилно да осведомят жителите си и да ги насърчат да се срещнат с проекта за ръководство. Категорично се противопоставяме на новите спекулации по отношение на строгостта на ограниченията, която стартира да бъде тиражирана след осуетените публични разисквания, защото обществеността няма нужната информация. В идващите дни Българско дружество за защита на птиците ще даде в детайли и аргументирано мнение по този в процеса на правенето му.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР