Съединените щати завършиха евакуацията на служителите от посолството си в

...
Съединените щати завършиха евакуацията на служителите от посолството си в
Коментари Харесай

Франция евакуира от Судан дипломати и граждани

Съединените щати приключиха евакуацията на чиновниците от посолството си в Судан, съобщи американският Държавен департамент, представен от ДПА.

Евакуацията бе подхваната заради вилнеещите в Судан сражения сред армията и паравоенните Сили за бърза поддръжка.

Всички чиновници на посолството и техните фамилии са евакуирани от Хартум, се споделя в изказване на Държавния департамент.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи, че работата на американското посолство е краткотрайно спряна. " Да прекрати работата на някое от нашите посолства е постоянно мъчно решение, само че сигурността на нашите чиновници е моя първа отговорност ", посочи Блинкън. Държавният секретар разясни, че решението е взето във връзка " със сериозните и растящи опасности " от спора сред армията и Силите за бърза поддръжка.

Блинкън сподели още, че Съединени американски щати и отсега нататък ще оказват помощ на американците в Судан да възнамеряват сигурността си.

Евакуацията на чиновниците на американското посолство в Судан бе осъществена по заповед на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, отбелязва Франс прес. " По мое разпореждане американската войска извърши интервенция по евакуирането на американските държавни чиновници ", съобщи Байдън нощес, като прикани за неотложно преустановяване на огъня сред страните в спора.

В същото време и Франция стартира " интервенция по бързо изтегляне " на жителите си и на дипломатическия си личен състав от Судан, където бушуват сражения сред армията и паравоенните Сили за бърза поддръжка, съобщи през днешния ден френското външно министерство, представено от Франс прес.

Евакуираме също жители на европейски страни и на наши страни сътрудници, се споделя в изказване на министерството, без да бъдат давани спомагателни елементи.

По данни на дипломатически източник суданската войска и Силите за бърза поддръжка са дали обещание, че няма да пречат на интервенцията по изтегляне. Същият източник оповестява, че в Судан има към 250 французи.   

Няколко часа по-рано Съединените щати оповестиха, че са евакуирали чиновниците на посолството си в Судан.

" Днес по мое разпореждане американската войска извърши интервенция по евакуирането на американските държавни чиновници ", съобщи нощес президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, като прикани за неотложно преустановяване на огъня сред страните в спора.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР