Съединените щати започнаха да извършват спасителни операции по въздух от

...
Съединените щати започнаха да извършват спасителни операции по въздух от
Коментари Харесай

Заради извънредното положение в Хаити: САЩ евакуират дипломати от посолството си

Съединените щати започнаха да правят избавителни интервенции по въздух от Хаити поради безредиците и оповестеното изключително състояние в карибската страна.

Вълната от принуждение стартира в края на февруари, когато стотици нарушители избягаха от пандиза в столицата Порт-о-Пренс.

През уикенда два пандиза бяха щурмувани

Бандите в Хаити заплашват да смъкват държавното управление и да прогонят хиляди локални от домовете им. Лидерите им настояват, че желаят това да стане като принудят министър-председателя Ариел Анри да подаде оставка. Групите управляват близо 80% от столицата.

Снимка: Reuters

Американските военни обявиха, че в неделя са провели интервенция за извеждане по въздух на изпълняващите второстепенни функционалности дипломати в посолството в Хаити, както и че стягат ограниченията за сигурност в него.

Вълната от принуждение, почнала в четвъртък, е невиждана през последните години в страната

„ Тази евакуация на дипломатически личен състав от посолството е в сходство със общоприетата процедура за повишение на сигурността на посолствата ни по целия свят, а на борда на военния аероплан няма жители на Хаити “, се споделя в изказване на Южното командване на американските въоръжени сили.

Евакуация и от Европейски Съюз

Според двама източници на Си Ен Ен задачите на страни от Европейския съюз в Порт-о-Пренс също са евакуирали дипломатическия си личен състав, в това число посланиците си. От Си Ен Ен са потърсили и двамата за коментар.

Те споделят, че на евакуационните полети са били немския дипломат Петер Зауер и посланикът на Европейски Съюз Стефано Гато, а избавителната интервенция е ръководена от Европейски Съюз и е лишила няколко дни на интензивно обмисляне и съгласуваност от двете страни на границата сред Хаити и Доминиканската република.

Международното летище на Хаити е затворено поради съображения за сигурност, откакто най-големият терминал в страната беше атакуван на 8 март.

Мисията за сигурност на Организация на обединените нации не е военна интервенция

Затова евакуацията е с дребен търговски хеликоптер, а не боен, насочен към прилежащата Доминиканска република, която отваря въздушното си пространство особено за този полет от Хаити.

За да бъде пътуването допустимо най-бързо, е употребена наземна писта за кацане във военна база от доминиканската страна на границата, вместо хеликоптерните площадки в столицата Санто Доминго.

Според източниците на Си Ен Ен общо към 10 души за изведени от Хаити. Наложило се е уредниците на полета да откажат на още пасажери от страната да избягат поради дребния размер и незадоволителното място на хеликоптера.

Отвлечени са от тайфа, занимаваща се и с обири на коли и рекет

Въпреки избавителната интервенция изстрели, създадени наоколо след излитането на последния полет в неделя, слагат под въпрос опцията за продължение на евакуационните полети, споделят още източниците пред Си Ен Ен.

В изказване на делегацията на Европейски Съюз в Хаити от неделя се споделя, че тя краткотрайно е затворила офисите си и е понижила наличието си в страната.

„ Ще се върнем незабавно щом изискванията за сигурност го разрешат “, се споделя в изказването.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР