Съединените щати трябва да се обединят с ключови съюзници като

...
Съединените щати трябва да се обединят с ключови съюзници като
Коментари Харесай

САЩ излезе с доклад за стратегия за предотвратяване на потенциална война между Китай и Тайван

Съединените щати би трябвало да се обединят с основни съдружници като Япония, с цел да оказват помощ на Тайван да се отбрани от евентуална офанзива от страна на Китай – това обявиха от Министерство на външните работи на Съединени американски щати в отчет, оповестен по-рано тази седмица.

Докладът, озаглавен „ Съединените щати, Китай и Тайван: Стратегия за попречване на войната “, е написан от Робърт Д. Блекуил, старши специалист по външна политика, и Филип Зеликов, професор по история и ръководство към Университета на Вирджиния.

Опорна точка в отчета е нуждата от многостранно съдействие сред Съединени американски щати и техните съдружници за отбрана на тайванското свободно общество и стопанска система и попречване на китайска военна акция против островната страна.

Двамата създатели изследват и вероятни сюжети, съгласно които Китай може да предприеме дейности против Тайван, започвайки с окупация на отдалечени тайвански острови в Южнокитайско море. Подобни дейности, даже да бъдат сполучливи, могат да провокират световна реакция, която би работила против китайските ползи.

Друг евентуален сюжет съгласно отчета е налагането на „ карантина “, при която целият морски и въздушен трафик, ориентиран към Тайван, би бил проверяван от Китай и от време на време даже възпрепятстван да дойде.

Трета опция, която позволяват създателите, е пълномащабна военна офанзива, както по море, по този начин и по въздух, имаща за цел да „ обезглави “ държавното управление и да унищожи военните уреди.

Въпреки че отчетът пази концепцията Тайван да се причисли към интернационалните организации като наблюдаващ и се застъпва за подсилване на отбранителните качества на страната, той не следва моделът, натрапен от администрацията на Тръмп, а точно гневно наказание на китайското държавно управление.

Блекуил и Зеликов пишат, че държавното управление на Съединени американски щати би трябвало да се съветва със съдружници в района, включително Япония, Австралия и Индия, и да се построи единна политика на деяние при експлоадиране на евентуален тайванско-китайски спор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР