Съединените щати следят отблизо ситуацията в Нигер, докато Франция, Италия

...
Съединените щати следят отблизо ситуацията в Нигер, докато Франция, Италия
Коментари Харесай

САЩ: Няма индикации, че Русия стои зад преврата в Нигер

Съединените щати наблюдават от близко обстановката в Нигер, до момента в който Франция, Италия и Испания оповестиха евакуация на своите жители и други европейски жители във вторник.

Нарастват опасенията, че те рискуват да попаднат в клопката на боен прелом, който получи поддръжката на три други западноафрикански страни, също ръководени от разбунтували се бойци.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби съобщи, че няма индикации, че Русия стои зад преврата в Нигер. Той изясни, че Съединени американски щати не са трансформирали решението си по отношение на наличието си в западноафриканската страна. 

 
Според нас няма никакви индикации, че Русия стои зад преврата, че го поддържа материално или по някакъв метод дейно. Не считаме, че по някакъв метод е виновна за това, което се случва. Дори Евгений Пригожин и Вагнер обичат да си приписват заслуги за размириците, които се случват там, само че не видяхме никакви индикации, че те са виновни.
Джон Кърби, представител на Белия дом

Съединените щати към този момент не се причисляват към европейските си съдружници и не изтеглят жителите си от Нигер, заяви Белият дом, базирайки се на неналичието на непосредствена заплаха след преврата.

Вашингтон сигурно е осведомен с напъните на Франция и други европейски страни да изтеглят своите жители. В същото време нямаме никакви индикации за директна опасност за американските жители, съобщи Джон Кърби.

Евакуацията последва насилието в неделя, ориентирано към френското посолство, като протестиращите подпалиха вратата и изпочупиха прозорците, преди нигерийската войска да ги разпръсне. По улиците на Ниамей излязоха хиляди последователи на придвижването " Хунта ". Някои от тях развяваха съветски флагове дружно с плакати с надпис " Долу Франция " и в поддръжка на съветския президент Владимир Путин, като призоваваха интернационалната общественост да стои настрани.

Около 1000 американски военнослужещи се намират на територията на страната, където оказват помощ на сваления президент Мохамед Базум да се бори с районното ислямистко въстание.

Кърби съобщи, че Белият дом към момента вижда опция за дипломация при разрешаването на рецесията в Нигер и добави, че я наблюдават от близко. Той приканва американските жители, които се намират в Нигер, да се уверят, че сигурността е техен главен приоритет.

Кърби уточни, че американските военни не вземат участие в европейските въздушни транспорти. Не е взето решение да ги използваме по какъвто и да е метод, с цел да подкрепим напъните за евакуация на други страни и не е взето решение за предислоциране на спомагателни сили наоколо.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР