Съединените щати ще спрат доставките на някои видове оръжия за

...
Съединените щати ще спрат доставките на някои видове оръжия за
Коментари Харесай

Байдън: Ще спрем доставки на оръжия за Израел, ако нахлуе в Рафах

Съединените щати ще спрат доставките на някои типове оръжия за Израел, в случай че страната предприеме военна интервенция в град Рафах в най-южната част от линията Газа, предизвести американският президент Джо Байдън, представен от Ройтерс.

В изявление за Си Ен Ен държавният глава призна, че оръжия, доставени от Съединени американски щати, са били употребявани за убийството на цивилни в крайбрежната палестинска територия.

" Дадох да се разбере, че в случай че (израелските въоръжени сили) влязат в Рафах..., аз няма да разреша да се доставят оръжията, които са били употребявани в предишното, за справяне с Рафах ", акцентира той.

Това е първото обществено предизвестие от страна на Байдън, че Съединените щати ще спрат да доставят оръжия на Израел, в случай че той предприеме сходна атака, отбелязва Ройтерс.

Тази седмица израелската войска предприе " лимитирана интервенция " в Рафах, като окупира едноименния му пропускателен пункт с Египет.

Високопоставен представител на администрацията на Байдън, поискал анонимност, съобщи, че Съединени американски щати са създали деликатен обзор на оръжията, които може да бъдат използани при атака в града, в който са намерили леговище над 1 милион поданици на линията Газа. В резултат е била спряна доставката на 1800 бомби, тежащи по 2 хиляди фунта (907 килограма), и на 1700 500-фунтови (близо 227-килограмови) бомби.

В изявлението си пред Си Ен Ен Байдън изясни, че до този миг Израел не е прекрачил " алена линия " в Рафах, така като военните към момента не са навлезли в гъсто обитаеми региони. 

" Те са навръх границата. И това основава проблеми, сега, във връзка с Египет ".
Египет сложи войските си в нараснала подготвеност поради Израел
Египет е сложил въоръжените си сили в Синай наоколо до границите с линията Газа и Израел в положение на нараснала подготвеност, откакто израелската войска откри надзор върху палестинската страна на граничния контролно-пропускателен пункт " Рафах ", заяви вестник " Нешънъл ", представено от Българска телеграфна агенция. 

Според информацията на изданието от Обединените арабски емирства египетските бойци са получили разпоредби за оптималната въздържаност при положение на провокации или произшествия като шрапнели или заблудени ракетни удари в резултат на израелските военни интервенции наоколо до границата. Египет е нараснал и броя на разследващите полети над региона. Израелските военни елементи и бронирани машини са на 100 или по-малко метра от египетските военни - непосредственост, която покачва риска от конфликти на фона на антиизраелските настроения в Египет от началото на спора в Газа, показват източниците. 

Египет и Израел са обвързани с кротичък контракт от 1979 година, който поставя завършек на десетилетия на враждебни дейности, в това число четири пълномащабни войни. Отношенията сред двете прилежащи страни се дефинират като “студен мир ”, само че през последните десетина години съдействието в битката с тероризма и трафика на хора и опиати докара до подобряването им. 

Египетската войска прояви въздържаност още в първите дни на войната в Газа, когато израелски танк простъпка обстреля египетски пост до граничния пункт " Керем Шалом ", както и при израелски въздушни удари по палестинската част на граничния град Рафах, напомня изданието.

Египет е бил авансово осведомен от Израел за желанието му да превземе палестинската част на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Рафах ", споделят още източниците. Израелската страна е обяснила, че причина за решението са съмненията, че палестинското придвижване “Хамас ” получава средства и оръжия през подземни тунели наоколо до пункта, както и че интервенцията има за цел да предотврати инфилтрирането на екстремисти от Газа в Египет, който от години се бори с терористични кафези в североизточната част на Синайския полуостров.

Според един от източниците дейностите на Израел имат за цел да окажат спомагателен напън върху " Хамас " в внимателен миг от договарянията за реализиране на помирение.

" Израел няма да остане там дълго, защото съглашението (за примирие) на масата планува цялостно евакуиране на израелците от Газа ", изясни той.

Египет се притеснява, че израелска наземна интервенция в град Рафах, където се намират към 1,5 милиона разселени палестинци, би могла да провокира всеобщ прилив на палестинци в Египет, а това ще заплаши националната му сигурност и ще докара до ликвидирането на палестинската идея.

Междувременно командващият войските на Съединени американски щати в Близкия изток ген. Майкъл Курила е уверил египетските управляващи при визитата си в Кайро на 6 и 7 май, че сигурността на страната няма да бъде нарушена от израелските дейности в Рафах, осведомят още източниците на " Нешънъл ". 
" Хамас ": Израел не подхожда съществено към договарянията за преустановяване на огъня
Израел не подхожда съществено към договарянията за преустановяване на огъня, заяви " Хамас ", с което посочи нежеланието си да прави повече отстъпки от признатото в понеделник предложение.

По думите на Иззат Ел-Решик, член на политическия офис на " Хамас " в Катар, Израел употребява договарянията като прикритие да нахлуе в Рафах и да окупира граничния регион с Египет.

Все отново диалози към момента се водят в Кайро, целящи да сложат завършек на продължаващата седем месеца военна акция на Израел в Газа.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР