Съединените щати се безпокоят, че пристигането на руски войски в

...
Съединените щати се безпокоят, че пристигането на руски войски в
Коментари Харесай

САЩ се безпокоят от разполагане на руско ядрено оръжие в Беларус

Съединените щати се безпокоят, че идването на съветски войски в Беларус за взаимни учения може да докара до непрекъснато наличие, включващо разполагане на нуклеарни оръжия в страната, съобщи Агенция Франс Прес, базирайки се ва върховен чиновник на Държавния департамент.

Официалният представител, поискал анонимност, сподели, че размерът на съветските сили, идващ в Беларус, е „ оттатък предстоящото, което би се очаквало за обикновено обучение “.

„ Времето е от голяма важност и несъмнено основава безпокойствие, че Русия може да разположи войски в Русия под прикритието на взаимни учения предвид на една допустима офанзива на Украйна. “

Служителят на Държавният департамент сподели още, че измененията в конституцията на Беларус, за които се чака референдум през втората половина на февруари, могат да създадат съветското военно наличие непрекъснато.

„ Тези проектопоправки на конституцията може би издават беларуските проекти да разреши разполагането на съветски стандартни и нуклеарни сили на нейна територия “, сподели той. И предизвести, че това би представлявало „ предизвикателство за европейската сигурност, което може да изисква отговор “.

Освен с Украйна, Беларус граничи и с Полша, която е членка на НАТО.

Нормално обучение с присъединяване да вземем за пример на 9000 бойци изисква да бъде оповестено 42 дни преди началото му, в случай че са над 13 000 – изисква интернационалните наблюдаващи, сподели представителят.

„ Така наподобява естественото. Това е нещо изцяло различно… С течение на времето Лукашенко от ден на ден разчита на Русия за всевъзможен тип поддръжка. И ни знаем, че тази поддръжка не е безвъзмездна. Ясно е, че Русия се възползва от уязвимостта на Лукашенко- “

 Министерството на защитата на Беларус популяризира на 18 януари 2021 година фотоси на съветски военни машини, пристигнали за взаимно обучение. Снимки ЕПА/БГНЕС

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР