Съединените щати санкционираха шестима българи, сред които бизнесмените Делян Пеевски

...
Съединените щати санкционираха шестима българи, сред които бизнесмените Делян Пеевски
Коментари Харесай

„Магнитски", подслушване, незаконни трансплантации – акценти от седмицата

Съединените щати глобиха шестима българи, измежду които предприемачите Делян Пеевски и Васил Божков, по световния пакт „ Магнитски “. Съобщението от американското финансово министерство дойде във вечерните часове в сряда и провокира лавина от политически реакции.

„ Фактът, че се постановат такива наказания на български жители и компании е ясна диагноза за режима, който отгледа тази корупция “, разяснява президентът Румен Радев. От своя страна някогашният министър председател и сегашен водач на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че връзките му с Пеевски са единствено „ политически “, а от Васил Божков „ не е получил нито стотинка “. От Дубай предприемачът с голям брой обвинявания обаче благодари на Съединените щати, само че разяснява, че е бил подложен на „ репресии “ и в този момент е „ глобен “, само че „ Борисов и прокурорът (бел. ред. - основният прокурор Иван Гешев) имат чадър “. Делян Пеевски изпрати позиция, че ще апелира решението на Вашингтон.

Иван Гешев се оказа основно настоящо лице и в различен парещ сюжет от седмицата, откакто предложения част от новите висши фрагменти в службите на среща в кабинета си. Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков отклони поканата с обяснението, че ще се срещне със идващия основен прокурор, а представителят на държавното управление Антон Кутев заприказва за „ открита война “ сред служебния кабинет и прокуратурата. Чрез представителя си Сийка Милева прокуратурата разгласи, че няма подслушвани политици и протестиращи преди вота на 4 април, а Арман Бабикян и Николай Хаджигенов от „ Изправи се! Мутри вън! “ демонстрираха разпечатки за подслушвани лица в ефира на националната телевизия.

В открит спор сред главния акционер и управлението на Българската банка за развиване се трансформира опитът на министър Кирил Петков да получи информация за най-големите заеми, отпуснати от институцията. Безпрецедентно Българска народна банка стартира надзорна инспекция в държавната банка поради обтегнатите връзки сред принципала и управлението й.

В същото време връзките на новия началник на Национална агенция за приходите Румен Спецов с Васил Божков и най-много дейностите на Спецов към продажбата на компанията му на слабограмотен човек с престъпно минало по време на данъчна проверка се оказаха „ парещ картоф “ в ръцете на служебния министър на финансите Асен Василев. Той анонсира, че прокуратурата ще ревизира проблема с компанията, която е един от длъжниците на Национална агенция за приходите, а самият Спецов отхвърли коментар, до момента в който тече инспекцията. „ Кой ще заплати политическата цена, в случай че се окаже, че няма данъчно нарушаване “, реторично попита шефът на Национална агенция за приходите, запитан дали ще си подаде оставката. А на въпроса дали се познава с укриващия се в Дубай Божков, Спецов отговори, че „ в Дубай живеят три милиона българи “ и запита дали фактът, че в този момент живее в София значи, че познава и Делян Пеевски. Всички тези мнения пристигнаха по време на акция на Национална агенция за приходите и ДАНС по границата, където бе открито укриване на обороти и несвързване на касови апарати със системата на данъчните.

Повишаването на приходите и реорганизирането на разноските в хазната ще влязат в актуализацията на бюджета, която ще бъде импортирана при сформирането на нов парламент, анонсира още Асен Василев. Заедно със обществения министър Гълъб Донев и икономическия министър Кирил Петков той показа новите ограничения в поддръжка на бизнеса.

Междувременно разкрития, които накараха всички да настръхнат, направи здравният министър доктор Стойчо Кацаров. В някогашната държавна болница " Лозенец " са правени трансплантации от живи донори, които нямат роднинска връзка с реципиентите. Млади хора от Молдова и Украйна са дарили бъбреци на „ лели и чичовци от Израел, Оман и Германия “, разкри Кацаров, който смени управленията и на това лечебно заведение, и на Александровска болница.

От 1 юни към този момент се употребяват електронни предписания, въпреки и да не липсват компликации. Зелените коридори за имунизация не престават, а данните за новите случаи на инфектирани с ковид са окуражаващи.

И още от седмицата – „ Сиела Норма “ отхвърли да достави в допълнение машини за идния избор на 11 юли, само че от ЦИК се надяват на поврат в договарянията. Подготовката на изборите продължава с цялостна пара, а и през днешния ден ще има тестово гласоподаване с машини на няколко места в столицата.

Още от акцентите от отминаващите седем дни може да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР