Съединените щати са разположили в Европа около 150 ядрени бомби.

...
Съединените щати са разположили в Европа около 150 ядрени бомби.
Коментари Харесай

САЩ разполагат с около 150 атомни бомби в Европа, обяви НАТО

Съединените щати са разположили в Европа към 150 нуклеарни бомби. Оръжието е съхранявано в пет страни - Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция. Това се споделя в отчет на НАТО, представен от белгийското издание „ Де Морхен”. Всекидневникът е получил копие от документа, преди на уеб страницата на НАТО да бъде направена последната редакция.

„ Съединените щати разполагат с към 150 нуклеарни оръжия в Европа, по-специално свободно падащи бомби B61, които могат да бъдат разгърнати както от американски, по този начин и от съюзнически самолети. Тези бомби се съхраняват в шест американски и европейски бази: Kleine Brogel в Белгия, Büchel в Германия, Aviano и Ghedi-Torre в Италия, Volkel в Холандия и Inçirlik в Турция ", се споделя в отчета на Алианса.

Документът, оповестен на уеб страницата на НАТО през април и редактиран на 11 юли, ясно показва, че сред 10 и 12 нуклеарни оръжия се съхраняват в авиобазата Kleine Brogel, в белгийската провинция Лимбург.

Според отчета бомбите са гравитационни (В61) и се планува да се употребяват от самолети с двойно предопределение, каквито са F-16. Бомбите В61 са създадени в средата на 60-те години на предишния век и са ситуирани в европейските бази преди подписването на договорите сред Вашингтон и Москва за контрола на въоръжаването.

Преработената версия на отчета отстрани спецификациите за авиационните бази и вместо това изброи петте страни, наричайки ги „ европейски съдружници, опериращи такива самолети “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР