Съединените щати предоставят 12 милиона долара незабавна хуманитарна помощ“ за

...
Съединените щати предоставят 12 милиона долара незабавна хуманитарна помощ“ за
Коментари Харесай

Усилията за подпомагане на земетресението в Афганистан са осигурени с 12 милиона долара американска помощ

Съединените щати дават 12 милиона $ „ незабавна филантропична помощ “ за Афганистан след голям брой опустошителни трусове, които убиха близо 1200 души и изравниха села в западната провинция Херат.

Над 2000 души са ранени, съгласно Организация на обединените нации и чиновници за ръководство на бедствия. Дванадесет села с над 1000 къщи са изцяло унищожени.

Две трусове с магнитуд 6,3, последвани от няколко мощни вторични труса, удариха в събота, последвани от друго земетресение с магнитуд 6,3, което удари същата провинция в сряда, съгласно Геоложката работа на Съединени американски щати.

сподели в изказване в четвъртък, че ще даде „ 12 милиона $ незабавна филантропична помощ за посрещане на незабавните потребности на засегнатите хора. “

Земетресението удари стопанската система на Афганистан в свободно рухване, до момента в който страната се бори с най-лошата филантропична помощ в света рецесия след завладяването на властта от талибаните през 2021 година, което докара до всеобщи спирания на помощта за Афганистан.

Опустошителните трусове „ идват във време на големи филантропични потребности, когато 15 милиона души не знаят от кое място ще пристигна идващото хранене, “ сподели Анамария Салхуана, заместник-директор на Световната продоволствена стратегия в Афганистан. „ WFP незабавно се нуждае от 400 милиона $, с цел да помогне на 7 милиона от най-уязвимите хора да оцелеят през идващите месеци. “

Съединени американски щати бяха замразили 7 милиарда $ активи на централната банка, когато държавното управление се разпусна след изтеглянето на американските сили и Талибаните завладяват страната със мощ. Половината от тези пари бяха преместени в швейцарска сметка през 2022 година в интерес на народа на Афганистан.

Анализаторите настояват, че е време средствата да бъдат освободени за справяне с разгръщащата се филантропична рецесия.

„ Това може да е подобаващият миг за отключване на дребна част от този фонд като незабавна мярка за финансиране на възобновяване на домовете на жертвите “, сподели Торек Фархади, деец районен анализатор, пред CBS News. „ Трябва да е допустимо да се създаде безвреден механизъм, който да дава отговор на всички условия за одит, и за тази цел може да се сътвори дребен поверителен фонд. “

Биби, стара жена, която е оживяла след земетресенията, се съмнява, че ще оцелее суровата зима, когато тя загуби къщата и прехраната си.

" Станах... нещастна, изгубих всичко, което бях построила в живота си, нямам къде да дремя, нямам самун да хапвам ", тя сподели пред CBS News.

Междувременно детонация в шиитска джамия в петък умъртви няколко богомолци в северната провинция Баглан, съгласно Мустафа Хашими, началник на отдела за информация и просвета на провинцията. В изказване на полицията в Баглан се споделя, че минимум седем души са убити и 15 са ранени.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР