Съединените щати одобриха продажбата на 200 нападателни и отбранителни ракети

...
Съединените щати одобриха продажбата на 200 нападателни и отбранителни ракети
Коментари Харесай

САЩ ще продадат 200 ракети на Финландия за над 700 милиона долара

Съединените щати утвърдиха продажбата на 200 нападателни и отбранителни ракети на Финландия, която не е член на НАТО и граничи с Русия, съобщи Франс прес, като цитира Държавния департамент.

Ракетите, на стойност над 700 милиона $, са земя-вода "Харпун ", предопределени за разполагане на финландски бойни кораби или за противоракетна защита на брега, и ракети "Сий Спароу ", предопределени за бойните кораби от ново потомство, които Финландия ще придобие през 2020 година

За първи път Финландия купува такива ракети, които без проблем ще интегрира в отбранителните си качества, уточни Държавният департамент.

Продажбата на ракетите на Финландия - страната от Европейския съюз, която има най-дълга граница с Русия, става в миг, когато връзките сред Москва и Запада са в най-ниската точка след Студената война.

Литва упрекна през вчерашния ден Русия, че е разположила в анклава Калининград ракети, способни да носят нуклеарни заряди, съобщи Асошиейтед прес. Литовската президентка Далия Грибаускайте сподели пред публицисти, че "ракети Искандер се разполагат за непрекъснато в Калининград, до момента в който ние беседваме ". Тя съобщи, че тези ракети са опасност освен за Литва, само че и за половината страни в Европа. Заместник-генералният секретар на НАТО Роуз Готемолър, която дружно с Грибаускайте посети войските на НАТО в литовския град Рукла, сподели, че в случай че обявеното от президентката е правилно, "това е доста сериозен проблем, прибавя АП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР