Съединените щати обявиха посещението на държавния секретар Антъни Блинкен в

...
Съединените щати обявиха посещението на държавния секретар Антъни Блинкен в
Коментари Харесай

Знак за нови времена: Светът започна да учи Запада на добри обноски

Съединените щати оповестиха визитата на държавния секретар Антъни Блинкен в Китай на 18 юни. Но в Китай нищо сходно не беше оповестено. И там на драго сърце разясняват тази история. Нещо от рода, че във Вашингтон се оплакват, че Пекин е леден към тях и че би трябвало да приказват с него, само че в това време му устройват следващите провокации.

Провокацията в тази ситуация е история на ужасите от “Уолстрийт Джърнъл ” (той е профилиран в такива неща, дружно с сътрудника “Блумбърг ”), че Китай ще отвори станция за електронно следене на Америка в Куба. Да забележим по какъв начин ще свърши този следващ фарс, дава отговор пекинският “Глобал Таймс ” на провокаторите. И прибавя: и Съединени американски щати непрекъснато се държат по този метод - несъмнено считат, че с такива способи укрепват преговорните си позиции.

Да приемем, че визитата на Блинкен въпреки всичко се състои на избраната дата. Но тук е забавно нещо друго - този нов табиет на Пекин да поучава някогашната единствена суперсила, да я учи на положителни маниери. В края на краищата напълно неотдавна същата суперсила към този момент беше научила добър урок, когато китайският министър на защитата отхвърли да се срещне с американския си сътрудник, макар че бяха в една и съща конферентна зала. Китайският министър към момента е под американски наказания, тъй че когато ги отстранен - и даже, може би, се извинят за забавянето - тогава ще се види.

Това някаква чисто китайска линия ли е? Така да навират носа на Съединени американски щати в нуждата да се държат обичайно в дипломацията. Нищо сходно. Не единствено Китай прави това и освен със Съединени американски щати.

По света се случват невиждани промени: те най-често се наблюдават посредством ярки човешки епизоди. Например преди седмица се случи нещо немислимо. Германският външен министър Аналена Бербок отиде в Бразилия, сякаш с цел да приказва пред някаква фондация. Но би било обикновено бразилският ѝ сътрудник или даже президентът на страната също да я одобри. Нещо повече, Бербок даже съумя да опише какво би желала да каже на бразилците - за това по какъв начин би трябвало да пазят устието на Амазонка да вземем за пример. Но те отхвърлиха среща - заети били.

Сега дано си представим Ханс-Дитрих Геншер, или Франк-Валтер Щайнмайер, или... да, бяха доста. И му споделят: “Момче, ние тук сме малко заети и въобще - твоята Германия - къде е? ”

Така че в края на краищата нещо неясно сходно стои пред нас. Шефът на “Бербок ”, канцлерът Олаф Шолц, сподели на публицистите си, че не е разговарял с Владимир Путин отдавна, той ще се обади. Попитаха Дмитрий Песков за това и той меланхолично отговори: диалогът с Шолц не попада в графика на президента Путин. В този сюжет няма бразилска пристрастеност, само че резултатът е същият.

Като цяло е пристигнал нов свят. Експертите ще кажат за какво това се случва в този свят. Неизбежната финансова злополука на Съединени американски щати, да вземем за пример, която форсира бягството на от ден на ден страни или корпорации от зоната на $. Или неуспехът на проектите за победа над Русия с ръцете на украинците. Или злополуката на европейските стопански системи, която стартира заради този неуспех. Или влизането на Русия в десетката на най-големите международни стопански системи в края на предходната година.

Но всичко това - най-малко първоначално - е очевидно единствено за упоменатите експерти, под формата на скучни числа на компютърните екрани. Но когато дипломатите на западните сили на всички места и към този момент редовно са учени на положителни маниери - тогава става очевидно за всички и ще остане в историческите книги като знак за идването на нови времена.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР