Съединените щати изпращат 750 военнослужещи в Близкия изток в следващите

...
Съединените щати изпращат 750 военнослужещи в Близкия изток в следващите
Коментари Харесай

САЩ изпращат още войници в Близкия изток след обсадата на посолството в Ирак

Съединените щати изпращат 750 военнослужещи в Близкия изток в идващите няколко дни, а в подготвеност за разполагане са още 3000 души, оповестиха интернационалните издания. Решението, оповестено от министъра на защитата Марк Еспър, е в отговор на офанзивата против посолството на Вашингтон в Багдад по-рано тази седмица и акцентира заплахата от ескалация сред Съединени американски щати и Иран.

Не е известно къде ще бъдат ситуирани 750-те бойци от 82-ра въздушно-десантна дивизия, само че съгласно американски чиновник, осведомен с проектите, дестинацията е Кувейт. " Асошиейтед прес " цитира източници, съгласно които не е изключено всички 3000, които са в стадий на " подготовка ", да бъдат изпратени. Възможно е и разполагане на цялата бригада от общо 4000 бойци, споделя той.

От май предходната година досега на офанзивата Съединени американски щати бяха изпратили общо 14 хиляди бойци в Близкия изток - в региона на Персийския залив - поради терзанията за допустима иранска експанзия. Това стана след офанзиви, застрашаващи корабоплаването в Залива. Само в Ирак пък са ситуирани 5200 души, главно за обучаване на иракските бойци и като помощ против джихадисти.

Как ескалира напрежението

На 31 януари членове на паравоенните формирования, известни с обобщаващото название " Хашд аш Шааби ", и техни поддръжници, нападнаха посолството. Те възпламениха огньове, хвърляха камъни и разрушиха наблюдателни камери. Демонстрантите бяха гневни поради нанесените от Съединени американски щати въздушни удари против подкрепяната от Иран група " Катаиб Хизбула ".

Вчера след обяд всички проирански стачкуващи напуснаха протестния палатков лагер пред посолството. Насочвайки се към изходите на свръхохраняваната Зелена зона, където е ситуиран американският дипломатически комплекс, стачкуващите скандираха " Изгорихме ги ", ден след щурма на територията на комплекса, описа " Франс прес ". Фотограф на организацията е видял камиони да откарват палатките, които стачкуващите бяха разположили към посолството през вчерашния ден. По-рано апел за преустановяване на митинга и разотиване на стачкуващите насочиха и управлението на милициите " Хашд аш Шааби ", и иракският външен министър.

Снощи посолството на Съединени американски щати в Багдад разгласи, че стопира краткотрайно осъществяването на всички консулски действия поради нападението. " Гражданите на Съединени американски щати се поучават да не приближават посолството ", се прибавя в изказването. Заради случилото се в Ирак държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео отсрочи обиколка в Украйна, Беларус, Казахстан, Узбекистан и Кипър, която ще бъде планувана за друга дата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР