Съединените щати и НАТО няма да отстъпят по основните искания

...
Съединените щати и НАТО няма да отстъпят по основните искания
Коментари Харесай

САЩ и НАТО няма да отстъпят по основните искания на Москва



Съединените щати и НАТО няма да правят отстъпка по главните претенции на Москва за излаз от рецесията към Украйна. Предадените на Москва писмени отговори от Вашингтон на поисканите правно обвързващи гаранции за сигурността на Русия е координиран с европейските съдружници и отразява терзанията им, съобщи държавният секретар Антъни Блинкън.

Позициите на Съединените щати и на НАТО по декларираните от Русия искания към вероятно бъдещо участие на Украйна в НАТО са съгласувани и удостоверяват продължаването на политиката на отворени порти.

" Всяка страна би трябвало да резервира суверенното си право на независимо решение за гарантиране на националната си сигурност ", уточни генералният секретар Йенс Столтенберг. Той и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън подчертаха готовността си да изслушат съветската страна:

" Очаквам да се срещна в околните дни с съветския външен министър Сергей Лавров ", разгласи Блинкън.

" Американският отговор на съветските искания визира обезпечаването на бистрота в разположението на войските в Украйна ", акцентира още държавният секретар и увери, че при положение на ескалация Вашингтон ще вземе ограничения против нарушавания в енергийните доставки в световен проект:

" Предприемаме стъпки против спирането на световните енергийни доставки, ако Русия реши да трансформира естествения си газ в оръжие, като ореже още повече доставките си за Европа. Водим диалог с държавни управления и огромни производители по целия свят за увеличение на индустриалния им потенциал. Правим това, с цел да смекчим възможен ценови потрес и да подсигуряваме енергийната сигурност, без значение какво ще предприеме Москва " - изясни Блинкън.

Киев е удовлетворен от отговора на Съединени американски щати, стана ясно от обява на украинския външен министър Дмитро Кулеба в Туитър.

" Видяхме писмения отговор на Съединените щати, преди да бъде предаден на Русия. Няма възражения от украинска страна ", написа той.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР