Съединените щати и Китай са били най-големите търговски партньори на

...
Съединените щати и Китай са били най-големите търговски партньори на
Коментари Харесай

САЩ и Китай – най-големите търговски партньори на ЕС и през 2017 г.

Съединените щати и Китай са били най-големите търговски сътрудници на Европейския съюз и през 2017 година, само че до момента в който Европейски Съюз има остатък с Вашингтон, с Пекин е останал на недостиг, сочат данни на Евростат.

Търговският продан със Съединени американски щати предходната година е бил 631 милиарда евро или 16,9 на 100 от общата търговия със артикули на Европейски Съюз.

Търговският баланс е с огромен превес за Европейски Съюз, който регистрира остатък от 120 милиарда евро към Вашингтон.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който още при започване на март твърдеше, че европейските страни се отнасят доста зле със Съединени американски щати в комерсиално отношение, постоянно се оплаква от комерсиалния недостиг на страната си с Европейски Съюз, по-специално с Германия.

Той обаче краткотрайно освободи Европейски Съюз от тежките мита за стоманата и алуминия, оповестени на 8 март, с цел да концентрира офанзивата си към Пекин.

Китай, чийто дял в европейската търговия е повишен близо три пъти от 2000 година, е вторият търговски сътрудник на Европейски Съюз. Стокообменът сред тях е достигнал 573 милиарда евро през 2017 година или 15,3 % от европейската търговия със артикули.

Европейски Съюз има търговски недостиг с Китай от 176 милиарда евро.

Като търговски сътрудници на Европейски Съюз след Съединени американски щати и Китай се подреждат Швейцария (7 на сто), Русия (6,2 на сто), Турция (4,1 на сто) и Япония (3,5 на сто).

Евростат отбелязва че вътрешноевропейската търговия остава преобладаваща в 28-те страни членки.

Единствено две страни изнасят повече артикули за трети страни, в сравнение с в Европейски Съюз - Кипър (63 на сто) и Англия (52 на сто).

Холандия е единствената страна членка, в която по-малко от половината (46 процента) от вноса е от Европейски Съюз, вследствие на " резултата Ротердам ". Това съставлява деформиране на действителните данни заради доставките за Европа посредством холандските пристанища на артикули, предопределени за други европейски страни, само че регистрирани в Холандия, изяснява Евростат.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР