Съединените щати, Европейският съюз и близо 80 други обявиха създаване

...
Съединените щати, Европейският съюз и близо 80 други обявиха създаване
Коментари Харесай

САЩ, ЕС и десетки други договориха свиване на метановите емисии с 30%

Съединените щати, Европейският съюз и близо 80 други оповестиха основаване на световно партньорство за стесняване на метановите излъчвания с 30% до 2030 година по отношение на равнищата от 2020 година

Решението бе оповестено на срещата на страните, участващи в международната климатична конференция COP26 в Глазгоу. То обгръща страни, които основават 70% от международния БВП и генерират към 50% от метана в атмосферата.

Част от замърсителите обаче - Русия, Китай и Индия - не вземат участие. За сметка на това друга страна, на която се пада огромна част от метана, Бразилия, се съгласи.

Лидерите по-рано потвърдиха и ангажимент да се борят с обезлесяването в световен проект - първият пробив на климатичната среща,.

Недостатъкът на съглашението за метана е, че то не може да задължи никой нежелаещ да се включи, а за справяне с въздействието на метана върху стоплянето - считано за десетки пъти по-мощно от това на въглеродния диоксид - е нужно присъединяване на всички страни.

Защо е значимо

Тази точка - която бе централна в дневния ред на американския президент Джо Байдън при идването му в Европа предходната седмица - е от значително значение в битката с изменението на климата. Причината е, че отделянето на метан се счита за обвързвано с към една трета от повишението на международната температура вследствие на човешка активност.

Предложението на Съединени американски щати, което още през септември бе оповестено дружно с Европейски Съюз, се приема от над 80 страни. То уголемява дебата за ролята на човешката активност и ограниченията, които може да се вземат, оттатък въглеродния диоксид, отделян от човешка активност и унищожаването на горите.
Според учените, въпреки концентрацията на въглеродния диоксид в атмосферата да е по-голяма, обособените молекули метан имат по-мощен затоплящ резултат в нея. Метан се отделя, с изключение на по натурален път в природата, и от редица човешки действия - земеделие, отглеждане на животни, неприятно ръководство на сметища, енергетика (например произвеждане и превоз на естествен газ).
" Не можем да чакаме 2050 година, " сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, имайки поради уговорката на Европейски Съюз и рекомендациите на интернационалната научна общественост за реализиране на въглерона индиферентност (да не се усилват излъчванията в атмосферата) до въпросната година. " Трябва да редуцираме бързо " и с метана това ще стане най-лесно, продължи тя.

Според авторитетния Междуправителствен панел на Организация на обединените нации за климатимните промени метанът стои зад огромна част от досегашното стопляне с 1 градус по Целзий по отношение на доиндустриалните равнища. Според съглашение от Париж, подписано през 2015 година, светът ще опита да ограничи повишението на междинната температурадо към 2100 година до 1.5 градуса. Учени считат, че съкращаването на метановите излъчвания ще помогне да се избегне част от това стопляне (0.3 градуса).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР