Съединените щати, Европейският съюз и Африканският съюз призоваха днес за

...
Съединените щати, Европейският съюз и Африканският съюз призоваха днес за
Коментари Харесай

САЩ, ЕС и Африканският съюз призоваха за възстановяване на демократичния ред в Нигер

Съединените щати, Европейският съюз и Африканският съюз приканиха през днешния ден за възобновяване на демократичния ред в Нигер, където по-рано тази седмица бе осъществен боен прелом.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11311
Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, който е в Австралия, сподели по-рано денем пред публицисти, че е разговарял по телефона със сваления президент Мохамед Базум, само че не даде детайлности, оповестява Българска телеграфна агенция.

Съединените щати призоват за незабавното освобождение на Базум и възобновяване на демократичния ред в Нигер, съобщи по-късно Блинкън. Той предизвести, че двустранното партньорство в региона на стопанската система и сигурността, което възлиза на стотици милиони долари годишно, ще зависи от възобновяване на демократичното ръководство и конституционния ред в западноафриканската страна.

Европейският съюз " не признава и няма да признае управляващите в Нигер след пуча ", даде да се разбере висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, представен от Франс прес.

Вчера генерал Абдурахаман Чиани, командващ президентската армия, се самопровъзгласи за нов началник на страната.

Президентът Мохамед Базум " бе определен демократично, затова той е и остава единственият законен президент на Нигер ", акцентира през днешния ден Борел. Той прикани за " безуословното и неотложно " освобождение на Базум.

Междувременно Европейски Съюз " неотложно и за неопределен срок " стопира напълно своята помощ за Нигер и своето съдействие с западноафриканската страна в региона на сигурността, добави Борел.

Африканският съюз прикани военните в Нигер неотложно да се върнат в казармите и за " възобновяване на констутиционната власт " до 15 дни, съобщи Агенция Франс Прес.

Изявлението бе оповестено измежду съвещание на Съвета за мир и сигурност на Апелативен съд през вчерашния ден.

Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС) от своя страна ще се събере на изключителна среща на следващия ден в Нигерия, с цел да разиска обстановката в Нигер.

Това е седмият боен прелом в Западна Африка през последните по-малко от три години. Нигер бе считан за най-надеждния съдружник на Запада в един неустойчив район, отбелязва Ройтерс.

Джихадистки групировки вилнеят от години в Западна Африка, където антизападно настроени военни поеха властта в Мали и Буркина Фасо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР