Съдията Пламен Панайотов ще решава дали кметицата на Младост Десислава

...
Съдията Пламен Панайотов ще решава дали кметицата на Младост Десислава
Коментари Харесай

Съдия, близък до шефа на комисия Антикорупция, решава за ареста на кметицата на Младост


Съдията Пламен Панайотов ще взема решение дали кметицата на " Младост " Десислава Иванчева ще остане за непрекъснато в ареста поради обвиняването във взимане на рушвет в изключително огромни размери. Магистратът от Специализирания углавен съд е остарял познайник на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, с който дълго време работеха в един кабинет в Софийската градска прокуратурата.

Двамата бяха наблюдаващи прокурори по мегаделото " Софийски парцели ", което завърши с неуспех за държавното обвиняване. Сега Пламен Георгиев е началник на комисията, която организира зрелищната акция по задържането на Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, а Пламен Панайотов е съдията, който взема решение дали те ще останат за непрекъснато в ареста.

Мярката за неотклонение на Иванчева и Петрова се гледа, до момента в който те са затворени зад стъклена бариера, която стопира връзката ми с публицистите в правосъдната зала. В началото на съвещанието кметицата на " Младост " се развика, че желае да приказва с репортерите и разгласи, че ръцете ѝ не са светвали (доказателството на прокуратурата, че е пипала парите за подкупа).

Десислава Иванчева е упрекната за взимане на рушвет в изключително огромни размери - 56 000 евро, а заместникът ѝ Петрова - като помощник. Като помощник е притеглен и описваният от прокуратурата като медиатор в договорката Петко Дюлгеров, който е някогашен кмет на " Младост ". Разследващите настояват, че той е приел 14 000 евро.

Стари познайници

В началото на март арбитър Панайотов похвали обществено Пламен Георгиев, откакто някогашният му сътрудник бе определен за началник на антикорупционната комисия.

" Работихме дружно по доста каузи, когато бяхме прокурори. Георгиев е освен извънредно добре квалифициран експерт, само че умее и да работи в екип, което е доста скъпо качество. Успява добре да провежда хората, тъй че да дадат най-хубавото от себе си. Когато работихме дружно, се опитвахме да използван и реформаторски хрумвания при разкриването на корупционните закононарушения ", сподели Панайотов пред " 24 часа ".

Съдия Панайотов и преди е изпадал в сходна конфузна обстановка. Системата за инцидентното разпределението на делата го дефинира за докладчик по знаковото дело " САПАРД ". Проблемът бе, че Панайотов към този момент бе работил по този случай, само че като прокурор. Тогава той си направи отказ от делото, което в допълнение забави процеса.

Иванчева: Ръцете ми не са светвали

Преди правосъдното съвещание в петък кметът на " Младост " Десислава Иванчева съобщи, че тя и заместничката й Биляна Петрова не са пипали маркираните пари по време на провокацията към рушвет. " Ръцете ни не са светвали ", сподели Иванчева в отговор на изявлението на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев, че кметицата е " светнала като коледна елха " по време на задържането.

Според Иванчева акцията против нея е скрит план на заместника ѝ Румен Русев, който желал да стане кмет на региона. Тя добави, че сигналът до антикорупционната комисия и по-късно до профилираната прокуратура е подаден от строителната компания " Ваклин груп " ООД. За откритите в автомобила й пари - 56 хиляди евро, изясни, че не са нейни, а са били в колата, без да прецизира повече детайлности.

В началото на съвещанието обвинените бяха поставени в оградената със стъкла специфична кабина, която е предопределена за изключително рискови нарушители и терористи. След това те бяха преместени на естествените скамейки за обвинени. Преди да стане това обаче Иванчева опита да комуникира с репортерите на място. Тя залепи записка на стъклото, в която множеството думи бяха съкратени. На нея написа, че оповестеният за медиатор при подкупа Петко Дюлгеров и притежателят на " Ваклин груп " Александър Ваклин се познават, че тя и Петрова нямали нищо общо с Дюлгеров, а парите са подхвърлени. В писменото обръщение се споделя още, че не са желали нищо друго от вложителите с изключение на да вършат детски площадки в региона. Бележката приключва с въпрос: " Защо не ревизираха жабката и багажника (на служебната кола - бел. ред), а непосредствено кашона (с парите - бел. ред)? "

Инвеститорът

Собственикът на строително-инвестиционната компания " Ваклин груп " Александър Ваклин има позволение за смяна на обстоен организационен проект за парцел в местността " Камбаните " в " Младост 4 ". То е издадено от основния проектант Здравко Здравков и с него стартира процедура за застрояването на парцела с две здания. Районният кмет, в тази ситуация Иванчева, трябвало да разгласи заповедта за смяна на проекта на заинтригуваните страни. В уеб страницата на районната администрация такова съобщение няма. Публично знае се, че Александър Ваклин е подавал тъжба до основния проектант за бездействието на районния кмет.

В четвъртък Ваклин отхвърли пред Mediapool да е забъркан, макар че казусът със забавената кореспонденция и биографията му дават отговор на профила на българина с европейско мислене, посочен от прокуратурата, че е обезпечил парите за подкупа за Иванчева. Ваклин е живял и работил във Англия. Бил е и претендент за общински консултант от партията на Николай Цонев " Нова опция ".

Очаквайте детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР