Съдия Скот Макафи, назначен да председателства делото на Тръмп в Джорджия, ще бъде изправен пред процес като никой друг

...
Един от най-новите съдии в окръг Фултън ще наблюдава делото
Коментари Харесай

Един от най-новите съдии в окръг Фултън ще наблюдава делото срещу бившия президент Доналд Тръмп и 18 съобвиняеми, според към делото.

Съдията от Върховния съд Скот Макафи, който беше назначен на съдебния състав през февруари, беше назначен да председателства хитовото дело, обявено късно в понеделник, след като голямото жури на окръг Фултън върна обвинителен акт от 41 точки. Тръмп и другите обвиняеми са обвинени по щатския Закон за повлияни от рекет и корумпирани организации, по-известен като RICO.

Случаите на RICO, които включват множество обвиняеми и мрежа от твърдения за организирана или свързана престъпна дейност, са известни сложен и трудоемък — предизвикателство както за съдията, така и за участващите адвокати. В друг случай на RICO, който офисът на Уилис в момента преследва срещу рапъра Young Thug и няколко други, изборът на съдебни заседатели е продължил месеци. Експерти спекулират, че това може да се превърне в най-дългия процес в историята на Грузия.

камери в съдебната зала. Председателствайки дело, в което бивш президент се бори с множество обвинения в престъпления, съдията ще се сблъска с някои уникални предизвикателства.

„Нито един съдия в света не е имал такова дело досега. Може да имате съдия с 50 години опит и пак ще бъде нов и уникален случай," каза Левинсън.

Левинсън вярва, че предишната работа на McAfee в офиса на окръжния прокурор на окръг Фултън може да помогне.

„Той знае как функционира окръжната прокуратура. Това ще му бъде от полза. Той знае как вървят наказателните процеси от страна на адвоката и това ще му бъде полезно.“

Въпреки че все още е в първата си година като съдия, това не е първият път на Макафи да се занимава с дело с политически чувствителен обвиняем. Според съдебните документи съдия Макафи е глобил про-Тръмп адвокат Лин Ууд с 5000 долара за нарушаване на забрана през юни. Макафи реши, че Ууд изрично е нарушил съдебна заповед, забраняваща на Ууд да прави публични, унизителни изявления за ищците в гражданско дело, което не е свързано с работата на Ууд с бившия президент.

Преди да бъде назначен в съда, Макафи беше генерален инспектор на Джорджия, натоварен със задачата да разследва разхищения, измами, злоупотреби и корупция в  изпълнителната власт. Републиканският губернатор на Джорджия Брайън Кемп, който го избра за поста през март 2021 г., нарече Макафи „силно допълнение към моята администрация“ заради предишния му опит като „твърд прокурор“.

Преди да постъпи в кабинета на генералния инспектор, Макафи е работил като помощник-адвокат на САЩ за Северния окръг на Джорджия. Работил е и като старши помощник-окръжен прокурор в окръг Фултън и е бил помощник-окръжен прокурор в окръг Бароу.

В офиса на прокуратурата в окръг Фултън Макафи се занимава със стотици престъпления, вариращи от въоръжен грабеж до убийство. В неговия профил в LinkedIn се казва, че е работил по няколко проучвания в отдела за големи случаи.

В изявление, направено след назначаването му на пейката през декември 2022 г., McAfee обеща да „напиша домашното си“.

„Адвокатите могат да очакват, че ще съм прочел техните пледоарии и ще съм готов да се потопя в проблемите“, каза той.

Макафи, дългогодишен жител на щата, е завършил музика в университета Емори и е получил диплома по право от университета в Джорджия. В биографията на McAfee на уебсайта на IG също се отбелязва, че той преди това е работил за двама съдии от Върховния съд на Джорджия.

В уебсайта на кампанията му се казва, че McAfee ще бъде преизбран през 2024 г.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР