Съдия, европейски делегиран прокурор и следовател също се включиха в

...
Съдия, европейски делегиран прокурор и следовател също се включиха в
Коментари Харесай

Близката на Гешев - Бисерка Стоянова е кандидат за Евроюст

Съдия, европейски делегиран прокурор и следовател също се включиха в конкуренцията за български представител в Евроюст.

Ангелина Лазарова от апелативния съд във Варна, Ивайло Илиев, обвинител в окръжната прокуратура в Кюстендил и Бисерка Стоянова от Националната следствена работа (НСлС) са подали документи за присъединяване в подбора за народен член в Агенцията на Европейския съюз за съдействие в региона на наказателното правораздаване. Прокурорът кандидатства и за асистент на българския представител в Евроюст.

Ивайло Илиев е приключил „ Право “ в Югозападния университет „ Неофит Рилски “ в Благоевград. Бил е основен проверяващ служител на реда, а през 2010 година „ влиза “ в правосъдната система. Започва като младши прокурор в РП-Кюстендил, по-късно е обвинител в районната прокуратура в Дупница.

В интервала 2016-2021 година е областен прокурор на Кюстендил. През март 2021 година е нараснал в окръжната прокуратура в града, а от 1 февруари т.г. е делегиран европрокурор.

„ Кариерното ми развиване досега, непроменяемо обусловено от интернационалното правно съдействие по наказателни каузи, разумно докара до позицията на европейския делегиран прокурор като естествена последваща стъпка в професионалния ми път. Опитът, който получих в Европейската прокуратура, би бил скъп при осъществяване на функционалностите на Национален член на България в Евроюст или негов асистент, в случай че ми гласувате това доверие, доколкото връзките сред двата органа са извънредно тесни и не произлизат само от подписаното посред им работно съглашение “, споделя в мотивационното си писмо Ивайло Илиев.

Той декларира, че има отлични умения за връзка и работа в екип. „ Винаги съм успявал да стимулирам сътрудниците си в границите на поставените ни екипни задания. Комуникативните си умения развих през годините и от преподавателската и лекторската си активност в Националния институт на правораздаването “, показва Илиев.

Съдийката от апелативния съд във Варна Ангелина Лазарова е поискала да взе участие в процедурата за избор на народен член в Евроюст.

Тя приключва „ Право “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и незабавно стартира работа в правосъдната система. Най-напред три години е прокурор в районната прокуратура във Варна, а по-късно става арбитър като поредно минава през районно и окръжно равнище, а от 2016 година е арбитър в АС-Варна.

В мотивационното си писмо Ангелина Лазарова изяснява, че ползата ѝ към международноправното съдействие се е породил в хода на работата ѝ по съответно дело от 2005 година по обвиняване за тежко закононарушение против чужденец, по което съдът у нас е употребил принадлежности на съдействие, неприлагани в другата страна. „ След постановяване на присъдата, съдът бе по едно и също време остро подложен на критика от представители на други страни и подсилен от повече от 7500 български жители, които реагираха и показаха доверието си към справедливостта на взетите от нас решения. Желанието ми да потвърдя и утвърдя истината, че българските магистрати имат висока подготвеност, съизмерима и даже по-пълноценна от сътрудниците си в други страни, и са подготвени да им дават нужната помощ, продължава да ме стимулира към надграждане на знанията и опциите ми “, споделя Лазарова.

Тя добавя, че през 2010 година е била измежду първите съдии-координатори по европейско право в мрежата на НИП. Пет години по-късно е определена за национално лице за контакт на новосъздадената от Висш съдебен съвет Национална правосъдна мрежа за интернационално съдействие по наказателни каузи.

„ С сътрудниците съдии от мрежата бяхме контактни точки на ЕСМ, осъществявахме функционалностите си, изготвяхме мнения, организирахме срещи, обучавахме се непрестанно. Съдебната мрежа бе открила тясно съдействие и с националната прокурорска мрежа, и с националното бюро на България в Евроюст като с прокурорите Мариана Лилова, Камен Михов, Иванка Которова и Димитър Хаджийски сме комуникирали по разнообразни комплицирани проблеми, включително поставящи нерешими от правосъдната система въпроси, налагащи бърза реакция и на представители на изпълнителната власт “, показва Лазарова.

На база своя професионален опит тя акцентира, че би могла да бъде български представител в Евроюст, да извършва пълномощията по регламента и да способства за сполучливото действие на бюрото.

„ Виждам зоните на дефицити в връзката сред националните органи и Евроюст и доста благоприятни условия за превъзмогването им. Зачитам основната роля на съдействие с сътрудниците на Евроюст, измежду които Европейската прокуратура, Европол, ОЛАФ, ЕСМ, ЕМСО и други Вярвам, че единствено с воля, самообладание и единение могат да бъдат реализирани същински триумфи в противодействието на трансграничната престъпност “, споделя още Ангелина Лазарова.

Бисерка Стоянова от Национална следствена служба е идващият претендент за народен член в Евроюст. Преди година тя беше един от магистратите, утвърдени от Прокурорската гилдия за европейски делегиран прокурор, само че не съумя да премине през „ цедката “ в Европейската прокуратура.

Стоянова също е приключила „ Право “ в СУ „ Св. Климент Охридски “ и през 1997 година стартира работа като следовател в Столичната следствена работа. От 2012 година е в Националната следствена работа, а сега завежда отдел „ Специализиран “ там.

„ През професионална си кариера съм имала опцията да организирам следствия за необятен кръг закононарушения с фактическа и правна трудност, множеството от които попадат в компетентността на Евроюст. Провеждала съм следствия по наказателни производства, формирани за закононарушения: машинация, изпиране на пари, екологични закононарушения, корупционни закононарушения, закононарушения против финансовата, данъчната и осигурителната системи и закононарушения засягащи финансовите ползи на Европейски Съюз. Предвид характера на горепосочените досъдебни производства, интернационалната правна помощ и съдействие бяха едни от главните правни принадлежности за тяхното дейно следствие “, акцентира Стоянова в мотивационното си писмо.

Тя отбелязва, че е учител в НИП с фокус върху европейското право и следствие на стопански закононарушения и за нея е изключително значимо да задълбочи познанията си и да усъвършенства уменията си за използване на европейските практики.

„ Уверена съм, че с моята подготовка и професионален опит ще съм готова да допринеса за реализиране на главната цел на Евроюст да поддържа националните органи в техните следствия и наказателни преследвания по пореден и ефикасен метод, като показвам виновен метод към всички професионални действия, насърчавайки работата в екип с сътрудниците от Националния бюро на България и придържане към полезностите и правилата на работа на организациите на Европейски Съюз “, акцентира Бисерка Стоянова.

Вчера заявки за присъединяване в подбора подадоха актуалният заместител на националния член в Евроюст Елка Ваклинова, следователят Димитър Халачев и прокурорът от окръжната прокуратура в Пловдив Светослава Пенчева./lex.bg

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР