Съдиите в Словения започват днес двуседмичен предупредителен протест, който ще

...
Съдиите в Словения започват днес двуседмичен предупредителен протест, който ще
Коментари Харесай

Съдиите в Словения започват двуседмичен предупредителен протест

Съдиите в Словения стартират през днешния ден двуседмичен сигнален митинг, който ще продължи до 24 януари, съобщи словенската организация СТА.

Протестът се провежда поради несъблюдение на конституционно решение от юни предходната година, съгласно което заплатите на съдиите в Словения са прекомерно ниски. Според решението заплатите на съдиите трябваше да бъдат нараснали до 3 януари 2024 година, само че това по този начин и не се случи. 

По време на митинга съдиите ще преценят дали да преглеждат каузи, които към този момент са заведени.

Върховният съд в Любляна разгласи на уеб страницата си в понеделник, че даже по време на предупредителния двуседмичен митинг страните по към този момент плануваните правосъдни съвещания би трябвало да участват, в случай че съответните съдилища не ги уведомят за смяната, отбелязва словенската национална телевизия РТВ Сло. Останалите услуги на съдилищата и обществените регистри ще работят обикновено през това време.

Председателят на Върховния съд в Любляна Миодраг Джорджевич уточни, че сега заплатите на съдиите възлизат на почти три четвърти от заплатите на други чиновници в правосъдната система.

Министърката на правораздаването на Словения Доминика Шварц Пипан съобщи, че ще бъде направено конституционно изменение за повишение на заплатите на съдиите, само че със забавяне.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР