Съдебната сага за авторските права върху една от най-разпознаваемите рок

...
Съдебната сага за авторските права върху една от най-разпознаваемите рок
Коментари Харесай

Led Zeppelin спечелиха делото за авторските права на Stairway to Heaven


Съдебната сага за авторските права върху една от най-разпознаваемите рок песни на всички времена Stairway To Heaven приключи, с което Led Zeppelin завоюваха дефинитивно борбата, заяви Би Би Си.

През 2014 година против групата беше заведено дело за авторски права поради изказвания, че са откраднали началния риф на песента Taurus на американската група Spirit. Вокалистът на Led Zeppelin Робърт Плант и китаристът Джими Пейдж спечелиха делото през 2016 година, само че то беше възобновено през 2018 година Апелативен съд удостовери първичната присъда по-рано тази година. Сега Върховният съд на Съединени американски щати отхвърли да прегледа делото, с което то окончателно приключи.

Stairway To Heaven оглавява всички ранглисти за най-великите рок песни, писани в миналото, и казусът се следеше с интерес от музикалната промишленост. Спорът за авторски права беше стартират от журналиста Майкъл Скидмор през 2014 година от името на Ранди Улф, починалият фронтмен на група Spirit. Според юристите на Улф Led Zeppelin са чули песента на Spirit, откакто двете банди са имали общо участие в клуб в Бирмингам през 1970 година, Stairway to Heaven излиза през идната година. По време на процеса басистът на Spirit Марк Андес свидетелства, че се е срещнал с фронтмена на Led Zeppelin Робърт Плант по време на шоуто и по-късно са играли снукър дружно. Плант пък твръди, че няма спомен да е слушал песента, защото той и брачната половинка му са претърпели автомобилна злополука на път за у дома и не помни съвсем нищо от въпросната вечер. Китаристът Джими Пейдж сподели в съда, че е схванал за съществуването на песента на Spirit, когато хората започнали да разгласяват съпоставения на двете парчета онлайн при започване на 2010 г. 

Музиколозите, които свидетелстват в делото, споделят, че низходящият музикален модел, който се чува и в двете песни, е постоянно срещан музикален прийом.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР