Съдбата понякога си прави жестоки шеги. Може например да постави

...
Съдбата понякога си прави жестоки шеги. Може например да постави
Коментари Харесай

Ще се обърне ли Гешев срещу Пеевски

Съдбата от време на време си прави жестоки смешки. Може да вземем за пример да сложи сивия кардинал на българското задкулисие в " черния лист " на Съединени американски щати за корупция и да накара назначените от него пионки да се чудят по какъв начин да оневинят кукловода си за следващ път. Разследван неведнъж от прокуратурата, този корпулентен политик на Движение за права и свободи постоянно се измъква изсъхнал от редица корупционни кавги. Сега обаче това наподобява съвсем невероятно, тъй като офанзивата идва от чужбина и основателите й мъчно могат да бъдат избрани като недоволни олигарси, против които има формирани каузи. И всички погледи са ориентирани към индивида, който със зъби и нокти брани поста си - основния прокурор Иван Гешев. Въпросът е подготвен ли е той да направи изострен завой и да се обърне против досегашния си настойник. В името на личното си оцеляване.

Първият конфликт на Пеевски с правораздаването е

 

още до момента в който е водач на младежкото Национална движение „Симеон Втори"

 

Тогава избухва скандал с опита на спортния министър в държавното управление на Симеон Сакскобургготски Васил Иванов - Лучано да извърши скрита приватизация на столичната спортна зала " Универсиада ". Той издава заповед държавната компания от забранителния лист за приватизация " Олимпика “ ЕАД да учреди смесеното сдружение дружно с частен вложител, в което да апортира два свои парцела – зала " Универсиада " и хотел " Тото късмет ".

Без търг или конкурс сътрудник на държавното сдружение става компанията " Проектстрой БГ ", обвързвана с Пеевски, който е наследник на тогавашната шефка на Спортния тотализатор Ирена Кръстева. По съвпадане избраната фирма е записана на същия адрес както организацията на младежкото Национална движение „Симеон Втори", в което Пеевски е управителен кадър. Тогава прокуратурата образува инспекция, само че до обвинявания по този начин и не се стигна.

Само няколко години по-късно, през които младият политик става и следовател - " по изключение ", без нужния юридически стаж, Пеевски още веднъж има алъш-вериш с държавното обвиняване. През 2007 г. в качеството си на зам.-министър на бедствията и повредите той е

 

упрекнат в изнудване от изпълнителния шеф на " Булгартабак холдинг "

 

Христо Лачев. Прокурор Иванка Трифонова изяснява, че е имало претенции близки до Пеевски компании да получат поръчки за строителство и поправки, както и рекламни контракти от " Булгартабак ". Очевидец, чието име Трифонова отхвърли да заяви, е удостоверил думите на Лачев. Въпреки тези гръмки разкрития до дело в съда по този начин и не се стигна. По-късно от прокуратурата обясниха, че следствието е прекъснато, откакто и единственият самостоятелен свидетел е отказал да удостовери натиска. Пеевски даже беше върнат за зам.-министър от квотата на Движение за права и свободи.

Постепенно " съумелият млад мъж ", както той се самоопредели, съумя да придобие куп медии, а майка му Ирена Кръстева стана мажоритарен притежател в ИПК " Родина ". Това повдигна въпроса от кое място семейството разполага със средства за такива огромни бизнес вложения. През 2009 година по самодейност на депутата Митко Димитров (Атака), прокуратурата и ДАНС ревизират медийните покупко-продажби на Ирена Кръстева, майка на скандалния народен представител Делян Пеевски. Бившата шефка на тотото изкупи през 2007-2008 година вестниците " Монитор ", " Телеграф ", " Политика " и взе участие в договорката за ТВ7. Заключението от инспекцията е докладвано на съвещание на Комисията по корупция в Народното събрание на 21 май 2009 година Разследващите установяваха нещо, което по-късно ще бъде отречено от настоящия основен прокурор Иван Гешев - че

 

медийната империя на Пеевски е финансирана с заеми от КТБ

 

През февруари 2014 година прокуратурата се засилва по сигнал на " Протестна мрежа " и подреди на Национална агенция за приходите да извърши нова данъчна проверка на Пеевски. И тя обаче завърши без резултат.

Изборът на Сотир Цацаров за основен прокурор през 2012 година не заплаши по никакъв метод ситуацията на бившия депутат от Движение за права и свободи. Напротив, разпънатият чадър над Пеевски продължаваше да го пази от стихии, които по всички правила трябваше да го отнесат. Това се видя при удара срещу шефа на закритата вече комисия за противопоставяне на спора на ползи Филип Златанов, който след това получи условна присъда за търговия с въздействие. Едно от материалните доказателства, с които се похвали прокуратурата тогава, беше тефтерче, в което Златанов описвал схемата и инициалите: „ ИФ→ЦЦ→ББ “. Беше прикрито обаче, че там попада и " Директива за птиците ". Впоследствие някой скрито редактира тези две букви на " 10 ", след което оригиналът на тефтерчето мистериозно изчезна. От Министерство на вътрешните работи се оправдаха, че документът е бил откраднат от колата на специалист, откакто той е слязъл от нея поради спукана гума.

По време на мандата на Цацаров беше осъществена и една от най-мащабните схеми от началото на прехода, в която основно настоящо лице е Пеевски - банкрутът на Корпоративна комерсиална банка. КТБ е в основата на шеметния напредък на бизнес империята на Пеевски. Преди да бъде оповестена в неплатежоспособност, нейният мажоритарен притежател Цветан Василев и Пеевски бяха близки партньори. Раздялата им обаче беше трагична и скъпа за българския поданик. Пеевски обаче в никакъв случай не е разследван за ролята си в сриването на банката. Напротив - неговото име дори не се загатва в обвинителния акт, въпреки че в материалите има задоволително данни за отпуснатите заеми за стотици милиони. " В обвинителния акт по КТБ го

 

няма Пеевски, само че ги няма и Путин и Обама./p>

 

По време на следствието не са открити неща, свързани с господин Пеевски. Няма данни, че той е получавал пари от КТБ ", безочливо разгласи пред публицисти Гешев, когато представяше обвиняването за банкрута на банката.

Благоразположението на държавното обвиняване към Пеевски продължи и с прикриването на абсурда " Яневагейт " през 2015 г. Става дума за оповестени записи на диалози сред някогашния началник на Софийски градски съд Владимира Янева, арбитър Румяна Ченалова и юрист Момчил Мондешки, които разискват подмолни връзки за въздействие в правосъдната система на Цацаров, тогавашния министър председател Бойко Борисов и Пеевски. По тези разкрития обаче следствието беше прекъснато от прокурор Димитър Франтишек Петров, който после стана началник на спецпрокуратурата, а неотдавна е командирован във Върховната касационна прокуратура.

" Г-н Делян Славчев Пеевски или е

 

един от най-проверяваните и най-чистите хора в страната,

 

или има доста положителни юристи и счетоводители ". С това изявление пък някогашният ръководител на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев заключи двете инспекции на КПКОНПИ по сигнали против Пеевски през 2018 г. За тези инспекции били изискани всички прокурорски постановления - 5 на брой, по линия на някогашния народен представител, както и информация за всички данъчни инспекции и проверки, които са му правени - общо 6. " Това лице заплаща големи налози. Този човек е един от най-големите данъкоплатци в страната ", заключи Георгиев. Впоследствие, след експлоадирането на абсурда с противозаконните постройки на терасата на тризонета му, той, вместо да бъде уволнен, беше пратен консул във Валенсия от държавното управление на Борисов. 

За това, че прокуратурата не се свени да се слага в услуга на Пеевски, приказва и различен сюжет. Тя да вземем за пример старателно проверява измислицата, че наемни убийци му готвят нападение по поръчка на Цветан Василев. Дори бяха арестувани трима души, които след това бяха освободени от съда поради липса на доказателства. Заради този случай

 

против Пеевски беше подаден сигнал за набеждаване,

 

само че прокуратурата без пояснения отхвърли да образува дело. Сега набедените съдят страната за нанесени вреди.

Прокуратурата обещава да прегледа още веднъж всички тези инспекции против Делян Пеевски. Ще бъде доста забавно какъв ще е резултатът от този обреден отговор на глобите по закона " Магнитски ". От една страна, ще е доста необичайно, в случай че тя продължи да не вижда никакви нередности към просперитета на Пеевски. От друга, ще би трябвало да дава отговор на доста неуместни въпроси, в случай че ненадейно прогледне за шеметното замогване на някогашния народен представител от Движение за права и свободи. Като се има поради голямото въздействие на Пеевски в правосъдната система, най-вероятно основният прокурор ще избере изпитаната тактичност на снишаване и мотаене. Само че този път вятърът на смяната може и да не подмине върховете на държавното обвиняване. И тогава сигурно Пеевски ще престане да бъде галеното дете на прокуратурата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР