Съдбата на зеленоокото афганистанско момиче от корицата на Нешънъл Джиографик

...
Съдбата на зеленоокото афганистанско момиче от корицата на Нешънъл Джиографик
Коментари Харесай

Обратите в живота на зеленоокото момиче от корицата на Нешънъл Джиографик

Съдбата на зеленоокото афганистанско момиче от корицата на " Нешънъл Джиографик " още веднъж развълнува света. Италия заяви, че е предоставила леговище на Шарбат Гула след идването на власт на талибаните в Афганистан.

През 1985 година фотографията ѝ, направена в бежански лагер, обиколи света. Години по-късно фотографът се върна в Афганистан, с цел да я откри и да разкрие коя е тя.

Една от най-известните корици на американското списание " Нешънъл Джиографик " е фотография на младо момиче с магнетични зелени очи, събрали в себе си, болежка, яд, мнителност. Тя е Шарбат Гула, останала сираче след руската инвазия в Афганистан.

Една от милионите, потърсили леговище отвън родината си. През 80-те американският фотограф Стив Маккъри отива в бежански лагер в Пакистан и прави емблематичния кадър. Зеленоокото момиче се трансформира в знак на военните спорове в Афганистан.

През 2002 година, след 17-годишно търсене, Маккъри я открива в дребен афганистански град, към този момент омъжена и с три деца. Светът научава името ѝ, изумен от отпечатъка, който суровият живот е оставил върху лицето на Шарбат.

През 2016 година тя още веднъж попада в новините, тъй като е задържана в Пакистан за подправени персонални документи и депортирана в Афганистан. Тогавашният президент Ашраф Гани приветства завръщането ѝ с обещанието, че ще заживее почтено и несъмнено в родината си.

Поредната повратна точка в живота на Шарбат е идването на талибаните на власт това лято. Моли за помощ да напусне Афганистан и Италия се отзовава.

" Афганистанската гражданка Шарбат Гула дойде в Рим. Положихме всички старания да организираме нейното пътешестване до Италия, част от по-мащабна стратегия за евакуация на афганистански жители и държавен проект за тяхното приемане и интеграция ", се споделя в изказване на италианското държавно управление.

В началото на септември Рим заяви, че е евакуирал близо 5000 афганистанци, в това число дами, за които животът в родината е станал неосъществим.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР