Съдбата на зелените площи и паркове в Благоевград отново беше

...
Съдбата на зелените площи и паркове в Благоевград отново беше
Коментари Харесай

Ще се строи ли в района на парк „Бачиново“ в Благоевград

Съдбата на зелените площи и паркове в Благоевград още веднъж беше сложена на карта, след като инвеститори са напът да получат разрешение за жилищно строителство в региона на крайградския парк „ Бачиново “ и съответно - на тенискортовете. Това взриви реакциите на жителите на Благоевград и нагорещи до алено последните съвещания на Общинския съвет. В последна сметка локалният законодателен орган наложи мораториум , като беше основана краткотрайна комисия за изясняване на статута на всички зелени зони и законността на получените строителни позволения .
Допускането на жилищно строителство в района на тенискортовете, от които започва най-големият парк на Благоевград – „ Бачиново “, е станало допустимо чрез нагло закононарушение, твърди ръководителят на Общинския съвет Андон Тодоров, който преди време даде на медиите и на прокуратурата документацията по този проблем. 

Според него това е станало през 2011 година, като е заменен статутът на земята като курортна зона, без знанието на Общинския съвет, определил зоната за озеленяване, спорт и атракции . Това на практика е дало опция на притежателите на терена да изискат правене на Подробен организационен проект, в който са планувани хотел, СПА център, басейни и жилищни сгради с десетки жилища. Междувременно в Общинския съвет постъпват сходни сигнали и за парк „ Ловен дом “, ситуиран на един от най-красивите хълмове в града. 

 Снимка: Кети Тренчева

В последна сметка локалните законодатели гласуваха мораториум върху всички зелени площи, застрашени от строителство и образуваха краткотрайна комисия, чийто ръководител е доктор Павлин Янкулски. По думите му става въпрос за няколко емблематични за града места, добити в предишното като спортни обекти или зелени площи с концепцията в бъдеще да се построят някакви здания , „ което обаче не се харесва на жителите “. Янкулски дава образец с кортовете:

„ Никой не пречи на вложителите да употребяват парцела си. Но те са го купили като кортове. Нека го развият като такава спортна зона. Нека създадат нещо, което да е отново в този дух, а не да стане един квартал . “

Трябва да се реализира баланс сред публичния и частния интерес , безапелационен е д-р Павлин Янкулски.

Немалко общински съветници непосредствено упрекнаха кметския екип на Благоевград, че обслужва само ползите на инвеститорите в зелените зони. Д-р Янкулски напомня, че чакат към този момент една година кметът да пусне заповед за комисията и пита за какво се бави толкоз доста.

Чуйте повече по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР