Съдбата на една жена като картина. Монументална, минорна и студена,

...
Съдбата на една жена като картина. Монументална, минорна и студена,
Коментари Харесай

От фестивала Северно сияние: Мари Кройер / Marie Krøyer

Съдбата на една жена като картина. Монументална, минорна и студена, с проблясъци на слънчева светлина и приказно красива.

Мари Кройер е брачна половинка на великия датски художник Педер Северин Кройер. Тя е доста по-млада от него, именита хубавица, която съпровожда популярния си мъж на всички места и събира аплодисменти и възхитени погледи. Зад кулисите блестящият им живот е изцяло друг. Педер Северин Кройер страда от тежко психическо заболяване, също така е болен от сифилис и държанието му постоянно заплашва здравето и живота на жена му и невръстната им щерка. В началото на предишния век лудостта на гения не се приема като съществено съображение за слагане под забрана и през множеството време той живее изцяло несмущаван, разпореждайки се свободно със ориста на околните си.Всичко това би изглеждало като меланхолична северна драма под бялата светлина на слънцето, в случай че не беше любовта сред Мари и нейния брачен партньор. В изблиците на полуда и талантливост има магическо обаяние и то крепи техния съюз, неуместен за всеки разумен наблюдаващ. Във кино лентата са показани много от картините, на които Педер рисува брачната половинка си и морския бряг край селцето, в което живеят, и всички те са възхитително красиви и живи. Като застинали подиуми от един прелестен живот, който в никакъв случай не се е случил.

По време на една от редките си ваканции надалеч от вкъщи Мари се влюбва в датския композитор Хуго Алфвен. Педер не й дава бракоразвод даже когато тя ражда дете от обичания си, който на собствен ред също не бърза да узакони връзката си с нея. Останала самотна майка, отхвърлена от обществото, красивата Мари не изгубва наличие на духа и продължава да учи дъщерите си постоянно да вършат единствено това, което ще им донесе благополучие.

Днес може би е мъчно да си представим напълно смелостта, която се изисква от една жена преди повече от век да съобщи и следва фантазиите си, само че на този свят постоянно е имало такива дами. Филмът за Мари Кройер споделя за това вълнуващо и красиво.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР