Съдът върна на прокуратурата спряното дело за трагедията в Аспарухово,

...
Съдът върна на прокуратурата спряното дело за трагедията в Аспарухово,
Коментари Харесай

Пострадали от наводнението в Аспарухово: Очакваме само справедливост

Съдът върна на прокуратурата спряното дело за нещастието в " Аспарухово ", лишила живота на 13 души преди 4 години. Според магистратите е належащо доразследване.

От държавното обвиняване прекратиха следствието през януари тази година със мнение, че нещастието се дължи на " естествен феномен ".

Според съда обаче прокурорите, работили по случая, просто са обобщили заключенията на движимостите лица, а това било нарушаване и ограничавало правата на страните в процеса.

" Ние чакаме единствено правдивост. Каквото реши прокуратурата, това ще бъде. Ние от години живеем тук, имало е доста по-големи талази и се чудя по какъв начин тогава не е станала сходна покруса ", заяви един от пострадалите, потърпевши от наводнението в " Аспарухово ". Той и сестра му получават по 10 000 лева обезщетение за породените загуби. Оплаква се обаче, че в този момент никой не им обръща внимание. И упреква за нещастието локалната администрация, която по думите му знаела, че в региона се прави противозаконна сеч, само че не подхванала никакви ограничения. Много от хората заведоха цивилен искове.

" Варненският областен съд смята, че наблюдаващият прокурор е обобщил заключенията на движимостите лица, заради което върна случая за доразглеждане. Поръчани са и геоложки експертизи. Оказва се, че валежът не е бил толкоз изобилен. Има струпване на голям брой фактори – има безучастие на институциите, не са почиствани деретата, няма съответните хидро-технически съображения за отводняване ", изясни Михаил Томов, юрист на 19 от наследниците на починалите при потопа през 2014 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР