Съдът в Страсбург отхвърли жалбата на бившия депутат от БСП

...
Съдът в Страсбург отхвърли жалбата на бившия депутат от БСП
Коментари Харесай

ЕСПЧ по делото Жаблянов: Народният съд е трибунал, който противоречи на най-базовите изисквания за справедлив процес

Съдът в Страсбург отхвърли жалбата на някогашния народен представител от Българска социалистическа партия Валери Жаблянов във връзка отстраняването му през 2018 година като зам.-председател на 44 Народно заседание поради скандални заявления в отбрана на Народния съд.

Европейски съд по правата на човека приема, че " природата на направените изказвания, в подтекста на които българските управляващи са реагирали, и характерът на мярката, която са взели в отговор " са такива, че не дават учредения на Жаблянов да се оплаква от нарушени права.

Решението, за което заяви " Капитал ", е оповестено на 27 юни от Европейския съд за правата на индивида и поставя завършек на траяла 8 години сага към отстраняването на Валери Жаблянов, по която имаше решение и на Конституционен съд.

Произнасянето идва и на фона на подобен скандал с прослава на Народния съд - само че този път от журналиста Петър Волгин в профила му във Фейсбук - поради който 102-годишна жена, изгубила брачна половинка си по време на комунистическите репресии, заведе дело против него.

Искът ѝ е за санкция против Волгин поради непозволено увреждане, като към него започнаха да се, чиито фамилии са потърпевши от режима.

От Народното събрание до Страсбург

Драмата към Жаблянов стартира след негова декларация на 1 февруари 2018 година - деня, в който България уважава паметта на жертвите на комунизма и годишнина от издаването на смъртните присъди на Народния съд. От Българска социалистическа партия постоянно напущат пленарната зала при декларациите, осъждащи избиването и преследването на съперниците на тоталитарния режим до 1989 година. В този случай обаче Жаблянов взема решение да направи историческа ретроспекция, с цел да отбрани изключителния арбитражен съд от 1945.

Десет дни по-късно Българска социалистическа партия още веднъж предизвика отвращение с нова декларация - сякаш във връзка митинга против " Луковмарш " - чийто създател се оказа още веднъж Жаблянов. В нея от името на партията се заявяваше, че " Народният съд от 1945 година е едно належащо и неизбежно военновременно правораздаване ".

Това стана мотив и ГЕРБ да задействат процедура за отстраняването му като зам.-председател на Народното събрание за " редовно нарушение " на пълномощията си. Законността му беше доказана и от Конституционния съд, въпреки и с особени отзиви.

Жаблянов е подал тъжба и до Европейския съд за правата на индивида в Страсбург, защото се счита за незаслужено осъден за изказванията си. Решението на Европейски съд по правата на човека обаче също не е негова изгода.

Народният съд е арбитражен съд, който опонира на най-базовите условия за обективен развой

В претекстовете му се показва, че глобата против него за отбраната на Народния съд се изчерпва с отстраняването му от политически пост, на който той не се употребява със отбрана за цялостен мандат.

" Имайки за цел да контролира достъпа до политическия развой на най-високо равнище, тази мярка е превантивна, а не наказателна по своя темперамент. Нещо повече, отстраняването му няма дълготрайни последици за жалбоподателя. Ефектите от тази мярка са на първо място алегорични. Въпреки че тя включва понижаване на възнаграждението, тя не може да се съпоставя със загуба на постоянна работа или занаят ", се споделя в решението на съда.

Съдът неведнъж прави препратки към обстоятелството, че от 2000 година в България има законодателство, обявяващо комунистическия режим за незаконен, както и към прозинасяне на Конституционен съд, който счита Народния съд за " ексклузивен арбитражен съд с решения, които не могат да се характеризират като правосъдни решения ".

" Независимо дали някои от хората, които са съдени и наказани, са били в действителност отговорни за военни закононарушения и закононарушения против мира и човечеството, Народният съд е арбитражен съд, който опонира на най-базовите условия за обективен развой, и се възприема в България като неразривно обвързван с репресиите, осъществени от комунистическия режим ", се споделя в решението на Европейски съд по правата на човека.

Съответно - изявлението на Жаблянов, направено от името на политическа партия, чийто предходник носи забележителна отговорност за съставянето и действието на Народния съд, не е нюансирано, а съставлява изрично и цялостно оправдаване на този арбитражен съд, без да се признава, че той се основава и работи в нарушаване на съществени условия за обективен развой и издава хиляди случайни присъди и санкции на политически съперници. Много от тях водят до незабавни изтезания, припомня още Европейски съд по правата на човека.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР