Съдът ще може да задължава страните по определени висящи дела

...
Съдът ще може да задължава страните по определени висящи дела
Коментари Харесай

С прокоби за „неомарксизъм“ НС одобри задължителната медиация

Съдът ще може да задължава страните по избрани висящи каузи да ги позволяват посредством процедурата по медиация. Досега прибягването до посредник беше непринудено. Ако се реализира съглашение, то ще предстои на утвърждение от съда.

До това се стигна след, които Народното събрание утвърди на второ четене през днешния ден. Поправките бяха импортирани от служебното държавно управление. Те бяха част от пакета законопроекти, който депутатите би трябвало да одобрят, с цел да осъществим изискванията на Плана за възобновяване и резистентност, по който страната ни чака да получи евросредства.

В листата с каузи, при които съдът ще може да праща страните на медиация, влизат делбите на движимости, по които има съсобственост, разводите, разногласия за наставнически права и детска прехрана, повреждане на контракти и покупко-продажби с цена на желае до 25 000 лева и други Процедурата ще се прави в правосъден център по медиация към съответния съд. Страните по делото могат да посочат определен по общо единодушие посредник, с който да работят, другояче ще им го дефинира правосъдният център.

Тъй като законопроектът засягаше Плана за възобновяване и резистентност, измежду депутатите имаше съвсем цялостен консенсус за приемането му. Изключение направи „ Възраждане “. Хората на Костадин Костадинов оказаха яростна опозиция на измененията, които оповестиха за „ неомарксизъм в деяние “ поради обвързването на законопроекта с Европейски Съюз.

Зам.-шефът на партията Цончо Ганев дефинира поправките като „ безумици “, които били отхвърлени от съвсем цялото адвокатско съсловие. А съпартиецът му Златан Златанов прокламира, че когато Костадинов стане министър председател, „ всички тези безумия на брюкселските бюрократи ще отидат в кошчето за боклука “. Подразнен и припрян, шефът на парламентарната правна комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС уточни, че „ някой “ е поел обвързване пред Брюксел да се одобри законопроектът, и подкани депутатите бързо да го одобрят. Накрая депутатите утвърдиха предложение на „ Възраждане “, с което от посредниците ще се изисква да имат юридическо обучение.

Законът влиза в действие от 1 юли 2024 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР