Съдът на Европейския съюз (СЕС) излезе в четвъртък с постановление,

...
Съдът на Европейския съюз (СЕС) излезе в четвъртък с постановление,
Коментари Харесай

България незаконно позволява на ТЕЦ Марица изток 2 да замърсява, реши Съдът на ЕС

Съдът на Европейския съюз (СЕС) излезе в четвъртък с разпореждане, че България нарушава европейското законодателство, като разрешава на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " да замърсява със серен диоксид.

Според Съд на Европейския съюз държавната централа работи в прорез с екологичните правила за серния диоксид, без крайни периоди или проект за справяне с нездравословните излъчвания, оповестиха от екологичната организация " Грийнпийс - България ".

Решението на Съда идва в отговор на преюдициално питане на Върховния административен съд (ВАС), което беше отправено по дело на " Грийнпийс " и " За Земята " през 2021 година

Повод за делото беше разрешителното за работа, което Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " получи в края на 2018 година С него централата закупи правото да отделя съвсем двойни на разрешените количества серен диоксид.

Постановлението на Съд на Европейския съюз по проблема постанова на българския съд да преразгледа свое по-ранно решение, с което замърсяването от теца се неглижира, споделят от " Грийнпийс ". Според организацията решението на съда в Люксембург също по този начин основава казус за още каузи против замърсители.

" Настояваме условията към производителите на сила да дават отговор на екологичното законодателство, с цел да бъде енергетиката ни в крайник с времето ", сподели директорката на " Грийнпийс " Меглена Антонова.

От организацията считат, че замърсяването се пропуща в полемиката за енергийния преход в България. Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " се намира в район, който към този момент е със мощно нечист въздух. Близо до централата е, прието от Съд на Европейския съюз за единственото място в Европейския съюз (ЕС), където редовно се надвишават нормите на замърсяване със серен диоксид.

В края на февруари Европейската прокуратура на хипотетични измами със системата за търговия на Европейски Съюз с излъчвания в България. Възможните загуби за Европейски Съюз и обособените страни от злоупотреби с данните за отделяни парникови газове.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР