Съдът на Европейския съюз постанови, че България трябва да издаде

...
Съдът на Европейския съюз постанови, че България трябва да издаде
Коментари Харесай

Съдът на ЕС: България трябва да издаде документи на дете с две майки

Съдът на Европейския съюз постанови, че България би трябвало да издаде персонална карта или паспорт на дете без поданство, чиито родители са еднополова двойка от България и Гибралтар, съобщи БНР като цитира Агенция Франс Прес.

Детето е родено в Испания през 2019 година Там получава и акт за раждане, в който двете дами са посочени като родители. Бебето обаче не получава испанско поданство, защото никоя от тях не е испанка. Жената от Гибралтар не може да му съобщи английското си поданство, защото бебето не е родено във Англия или Гибралтар.

Така българското поданство останала единствената алтернатива, която би разрешила на детето да пътува. Но защото България не признава еднополовите бракове, управляващите желаят акт за раждане, който да сочи биолигичната майка, преди да издадат документ. Двете дами обаче отхвърлят да кажат коя от тях е родила детето.

Българската майка завежда дело в Административен съд София-град, който реши да отнесе случая до Съда на Европейски Съюз.

" Страна членка, от чиято народност е детето, е задължена да издаде персонална карта или паспорт на това дете, без да изисква акт за раждане, публикуван преди този момент от националните управляващи ", се споделя в огласеното през днешния ден решение на съда.

Съдът в София в този момент ще би трябвало да излезе с решение в сходство с позицията на Европейския съд. Преди това бебето няма по какъв начин да напусне Испания.

Двете дами и ЛГБТИ организацията " Действие ", чиито юристи ги представляваха в съда, дефинираха решението на съда в Люксембург като " дълго чакана крачка напред за нас, само че и голяма стъпка за всички ЛГБТИ фамилии в България и Европа ". Адвокатката на двойката Деница Любенова се зарече да продължи правната борба, с цел да може бебето да стане законов правоприемник на двете дами.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР