Съдът на ЕС отхвърли иска за временно отлагане на прилагането

...
Съдът на ЕС отхвърли иска за временно отлагане на прилагането
Коментари Харесай

Съдът на ЕС отхвърли жалбата на България по т.нар. "Пакет Макрон"

Съдът на Европейски Съюз отхвърли желае за краткотрайно отсрочване на използването на най-спорната наредба на Пакет " Мобилност I " - връщането на камионите до мястото им на регистрация. През месец октомври 2021г. България внесе иск за отсрочване на мярката до окончателното решение на Съда по заведеното дело. В настояването си България бе подкрепена от още 8 страни - членки на Европейски Съюз (Полша, Кипър, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Малта и Румъния).
Икономическите последици от решението
Новите условия в транспортa удариха мощно страните от периферията на съюза, които до преди този момент имаха мощни позиции в бранша. Пакетът вкара условия за командироването на водачите и задължението да им се заплаща минимум цялостната минимална заплата, която е използвана в страната членка, където краткотрайно ще работят. Друго условие е задължението за връщане на камионите в страната им по регистрация или в базата на компанията на всеки 8 седмици. Нови разпореждания има и за каботажите, като след осъществяване на три каботажни транспорта в границите на 7-дневен интервал в една страна превозвачите нямат право на нови интервенции от този вид в същата страна през идващите 4 дни.

" Не можеш да работиш там (в Западна Европа - бел. ред.). Спираме. Този бизнес те на нас ни го завършиха. Това е истината. Откакто сме влезнали в Европейски Съюз, имахме 2-3 години естествени за работа и като видяха, че ние работим и можем да работим, потеглиха да мислят непрекъснато рестрикции за нас и по какъв начин да ни избутат от пазара ", съобщи Филипов. Според него задачата на дейностите на Франция, която внесе пакета, е българските водачи да се изнесат да работят за западни компании. " Те нарушиха главните свободи в Европейски Съюз - на напредването на артикули и хора. Посланието е " стойте си в гетото и няма да вършиме бизнес при нас ".

Международните превозвачи в България, които бяха в основата на всички диспути по Пакет " Мобилност " в България заемат сходна позиция: " В изискванията на тежка икономическа рецесия, България е оставена без стратегическа транспортна политика, а сектора е в обстановка в която получава информация и поддръжка от отрасловите министерства на останалите 8 държави- членки ", се споделя в известието на Съюза на интернационалните превозвачи до медиите.
Реклама
Европейската комисия можеше да спре процеса в предишния мандат, само че не го направи. Новият комисар по превоза Адина Валеян, която е от Румъния, също вижда сериозността на ситуацията. " Европейска комисия разпореди две изследвания - за комбинирания транспорт и връщането на камиона. Анализът сподели тяхното негативно влияние върху околната среда и освен ", разяснява за " Капитал ".
Двоен критерий за зелените цели
Прави усещане, че амбициозните екологични цели, които си слага европейската комисия със и енергийния пакет, не дават отговор на практическото осъществяване на така наречен План Макрон. Всъщност граничи с двуличие да очакваш от страните-членки да бъдат изцяло климатично неутрални до 2050г., да се откажат от съветските изкопаеми енергийни източници и пренасочат част от средствата си икономическо доближаване за чиста сила, а в това време за пренебрегваш резултата за околната среда от едно чисто политическо решение.

" Лично аз не пропущам опция да припомня за нашите сътрудници, че не можем да вършим амбициозни проекти за понижаване на излъчванията на CO2 и в същото време да постановяваме законодателство, което има противоположен резултат. Ние сме подготвени когато и да е да предложим смяна на тези две спорни правила, само че имаме потребност от поддръжка от съзаконодателите ", прибавя още транспортния еврокомисар Адина Валеан.

Именно усложнената икономическа конюнктура бе в основата на поисканата пролонгация. " Действията на българската страна, бяха наложени от фрапантната смяна на икономическата реалност, както и потвърдени необратими последствия върху околната среда (принудителните празни курсове на камионите ще доведат до повишаване на въглеродните емисии). " се твърди още в позицията на Съюза на интернационалните превозвачи.
Реклама
Крайното решение на Съда на Европейски Съюз по отношение на цялостния Пакет " Мобилност " вероятно ще бъде оповестено до края на 2022 година
Свързани публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР