Съдържанието на Пътната карта за строежа на Турски поток през

...
Съдържанието на Пътната карта за строежа на Турски поток през
Коментари Харесай

Александър Николов: Пътната карта за Турски поток не е новина, интересен е моментът, в който излиза

Съдържанието на " Пътната карта " за градежа на " Турски поток " през България, не е вест, защото данните за метода, по който е построен планът, са известни от доста време - включително и на партиите, които ръководят сега - ГЕРБ и ПП-ДБ. Въпросът е за какво българските институции още мълчат, макар че този газопровод е приключен още преди години.

Това сподели някогашният енергиен министър Александър Николов в предаването " 120 минути " на bTV. Още до момента в който заемаше поста, той се опита да изиска картата от съветската страна - в случаая от " Газпром ", откакто се оказа, че документът е безследно липсващ. " Не получих отговор ", сподели Николов. Той добави, че това единствено по себе си е било притеснително.

Картата за " развиване на газопреносната инфраструктура в България " е подписана в още през лятото на 2017 година в Санкт Петербург от Теменужка Петкова - тогава енергиен министър на Бойко Борисов, и шефа на " Газпром " Алексей Милер. Това беше оповестено публично, само че през 2021 година се оказа, че картата я няма нито в министерството, нито в " Булгартрансгаз ", която се води притежател на газопровода по документи. ДАНС също не я откри.

Миналата седмица документът " изтече " през хакната е-поща на съветски политик и оповестена от българската група против дезинформацията Bg Elves.

Въпреки че достоверността за изтеклите файлове не е доказана публично, всичко, което те съдържат, съответствува с известни обстоятелства по градежа на " Турски поток " през България, в това число и за това, че планът е следен от Русия.

Според Николов е по-интересно за какво документът излиза тъкмо в този момент - в миг, в който в България се водят договаряния за ръководството, като една от страните в тях - ГЕРБ - е партията, която носи отговорността за подписаното съглашение.

По думите му е тревожда наклонността, че от 18 месеца не се приказва за положението на енергийния бранш, царува тишина и неяснота. Той попита и какво става с арбитражното дело, което " Булгаргаз " можеше да заведе против " Газпром " поради едностранното решение на Русия да спре доставките на природен газ за България малко след началото на войната на Владимир Путин в Украйна преди 2 години.

На припомняне, че наскоро финансовият министър Асен Василев съобщи, че управляващите към момента вършат разбор на опциите България да даде под съд " Газпром ", Николов изясни, че подобен има от дълго време - откогато той беше енергиен министър.

" Анализът е част от документите по необичайно скалъпеното обвиняване против мен, което течеше до наскоро ", сподели Николов. Подразбра се, че ясно следствието е завършило. Бившият министър беше упрекнат в длъжностно закононарушение през февруари 2023 година, тъй като не се съгласява на изискването на " Газпром " България да стартира да си заплаща за съветския газ в рубли, откакто Москва попадна под стопански наказания, тъй като нахлу в Украйна.

" Как изглеждаше секторът енергетика, когато държавното управление влезе? Когато някой ден тази " сглобка " завърши, всички вреди, за които не са споделили в точния момент, ще бъдат на техен тил ", сподели още Николов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР