Съдържание:Стъпки за монтаж на ламинатТехнологии за полагане на ламинатИнструкции стъпка

...
Съдържание:Стъпки за монтаж на ламинатТехнологии за полагане на ламинатИнструкции стъпка
Коментари Харесай

Как се поставя ламинат?

Съдържание:

Стъпки за монтаж на ламинатТехнологии за полагане на ламинатИнструкции малко по малко за полагане на ламиниран паркет  Как се слага ламинат?

Поставянето на подови настилки е комплициран и отнемащ време развой, който изисква обилни старания. Преди да поставите ламината на пода, би трябвало да научите за всички нюанси на идната работа.

Когато полагате ламинирания паркет, първо би трябвало да се погрижите за закупуването на поставка. Тя има следните цели:

- предотвратяване от амортизация;

- основаване на пароизолация;

- усвояване на звук и звуци.

Има разнообразни способи за полагане на ламиниран паркет, като да вземем за пример върху бетон или дървен под. Когато монтирате ламината върху бетонна основа, е належащо да изберете поставка, чиято дебелина би трябвало да бъде минимум 3 мм. Когато се инсталира на дървен под, ще са задоволителни 2 мм.

Процедурите би трябвало да се правят на закрито при температура към 20 градуса и мокрота 50-70%. Съдържанието на остатъчна влага в основата не би трябвало да надвишава следните стойности:

- 1.8% с подово отопление и 2% без, в случай че е направена циментова замазка;

- 0.3% с подово отопление, 0.5% без, в случай че има анхидритна замазка.

Полагането на ламината на пода стартира, когато закупената настилка е стояла в стаята, където ще бъде инсталирана за 24-48 часа. Това е належащо, с цел да се аклиматизира. Не забравяйте след отваряне на опаковката да ревизирате всяка ламела за недостатъци.

Стъпки за монтаж на ламинат

Преди да започнете да полагате ламината, би трябвало деликатно да подготвите основата - тя би трябвало да бъде чиста и суха. Основата се почиства от парчета, прахуляк и всевъзможни други замърсители. Ако е допустимо да употребявате строителна прахосмукачка, направете го.

След разчистване върху повърхността се нанася пласт грунд (независимо дали е бетон или дърво). Дървените подове би трябвало да бъдат в допълнение обработени с антисептик преди вярното полагане на покритието. Върху бетонния под, авансово измит, преди ламината се поставя хидроизолационен филм, като по този метод се основава пароизолация.

Поставете фолиото по подобен метод, че краищата на подложката да преминат през ръбовете на подовото покритие нагоре. Това е належащо, с цел да се защищити ламинатът от влага. След това се инсталира полиетиленова пяна.

След тези работи пристъпваме към полагане на основата за ламинат. Разстиламе подложката по цялата повърхнина. Съседните ленти се фиксират от край до край благодарение на лепяща лента. Трябва да се помни, че основата се поставя в същата посока като ламината - от прозореца към вратата, т.е. се инсталира в посока от източника на светлина на стаята.

Технологии за полагане на ламинат

- без потребление на лепило;

- монтаж с Clickguard или с сходен уплътнител (тази алтернатива за полагане на ламината ви разрешава да разглобявате пода и да го сглобявате в бъдеще);

- адхезивен способ за полагане на ламинат (този способ е не по-малко благонадежден във връзка с отбраната от влага спрямо други способи, само че по-трудоемък и сложен).

Инструкции малко по малко за полагане на ламиниран паркет

 Ламинат

Започваме да поставяме първия ред ламинатни ламели от прозореца и левия ъгъл с перото към стената. След като е подложен първия панел, сред него и стената се вкарват клинове - те са нужни, с цел да се обезпечи празнота от 15 мм. Ако не го извършите тогава, когато температурата падне, подовото покритие се деформира.

Втората ламела се вкарва в страничния улей на първата. Клинове също се вкарват сред нея и стената. Когато инсталирате последната плоча от първия ред, тя ще би трябвало да бъде изрязана по мярка. Следващият ред стартира с останалата част от последната ламела от 1-ви ред, само че единствено в случай че тя не е по-къса от 30 см. Разстоянието на напречните фуги на два прилежащи реда панели е добре да е минимум 40 см.

Ламелите от втория ред съединете с ламелите от първия, като поставите перото на ламела напречно под ъгъл от 30 градуса в улея на тази от първия ред и завъртите надолу посредством лек напън. Може да пандизите напречните фуги сред ламелите от втория ред с чук или някакво трупче - по този начин се щракват по-лесно една в друга. Този способ на независимо полагане на ламиниран паркет ще обезпечи надеждно сцепление на редовете ламели.

При залепване на ламелите с лепило, нанесете задоволително особено за задачата лепило на горната част на перото. Десет минути след залепяне, почистете излязлото сухо към този момент лепило с пластмасова шпатула и отстранете остатъците с препарат за премахване на лепило или чиста топла вода.

Останалите редове се поставят по същия метод като първите два реда. Не забравяйте да поставите клиновете до стените. На места може да се наложи изрязване на кръгови отвори за тръбите на отоплението. Ако тръбите не са компактно до стената, ще се наложи да срежете ламелата на мястото, където са кръговите отвори, с цел да може да се обиколят тръбите.

След слагане на главното парче от ламела към тръбите, дребното би трябвало да се залепи към него с лепило. Препоръчва се диаметърът на отворите да е с 3 см по-голям от диаметъра на тръбите, а закриването на отворите се прави със специфични декоративни детайли.

При полагане на ламинат до врата е добре да изрежете касата на врата, тъй че да може ламината да влезе под нея. Ако се постанова, може да изрежете и самото крило на вратата.

Ламелите от последния ред би трябвало да бъдат изрязани съгласно оставащата широчина до стената. За да измерите тъкмо, поставете ламел, опрян в стената, като е завъртян на 180 градуса. Предвидете и разстояние за клинове. Отбележете там, където се свързва с ламела от последния подложен ред и изрежете. Изпробвайте с полагане на първия отсечен ламел преди да продължите с останалите. Обикновено за полагане на последните ламели се употребява скоба, която ги захваща откъм стената и благодарение на напън върху нея с чук се прави съединяването предния ред.

След полагането на последния ред махнете клиновете. За да завършите полагането на ламината, остава да поставите лайсните (или още первази) до стените. Първо, закрепете кламери за цокълни лайсни на към 40-50 см до стената и по-късно поставете авансово изрязаните лайсни. Ако е нужно, изберете лайсни с опция за минаване на кабели през тях. Съединете ги със специфичните капачки за краища и ъгли.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР