Съд за военни престъпления в Хага осъди днес двама бивши

...
Съд за военни престъпления в Хага осъди днес двама бивши
Коментари Харесай

Косовски ветерани от войната осъдени на затвор за заплаха на свидетели

Съд за военни закононарушения в Хага осъди през днешния ден двама някогашни бойци от Косово на четири години и половина затвор за заплашване на очевидци, съобщи Агенция Франс Прес. Това са първите присъди на съда против косовски албанци по отношение на войната за самостоятелност на Косово от Сърбия в края на 90-те години на XX век, отбелязва организацията.

Хисни Гуцати и Насим Харадинай – началник и зам.-шеф на група ветерани от Армията за избавление на Косово (АОК), бяха приети за отговорни за откриване на елементи за стотици очевидци след приемането на поверителни документи от съда.

Двамата бяха задържани през септември 2020 година Специалният съд за Косово открил, че те наричали очевидците " предатели, шпиони и колаборационисти " в опит да ги сплашат, с цел да не свидетелстват пред съда.

" Това решение ясно демонстрира, че тези дейности са такива, каквито са – незаконни, а не патриотични ", съобщи председателстващия арбитър Чарлз Смит, при произнасянето на присъдите.

Времето, през което двамата са прекарали в ареста, ще бъде приспаднато при излежаването на присъдите. Те получиха и санкция от по 100 евро.

Гуцати и Харадинай, които отхвърлят обвиняванията, слушаха правосъдното решение, стоешком прави и със слушалки. Те бяха приети за отговорни по пет точки, в това число заплашване на очевидци и нарушаване на поверителността на съда, и оневинени по едно за възмездие.

Специалният съд за Косово работи по законите на Косово, само че е основан в Нидерландия, с цел да отбрани очевидците от закани в Косово, където някогашните командири от АОК дълго време преобладаваха политическия живот.

Съдът повдигна обвинявания във военни закононарушения против няколко висши членове на АОК, партизанска формация, която в интервала 1998-1999 година се биеше за самостоятелност от Сърбия. Сред тях е някогашният президент Хашим Тачи, който подаде оставка след обвиняването.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР