Събранието на Република Северна Македония проведе заседание с една точка

...
Събранието на Република Северна Македония проведе заседание с една точка
Коментари Харесай

Парламентът в Скопие отложи решението за промените в Конституцията

Събранието на Република Северна Македония организира съвещание с една точка в дневния ред - предлагането за промени в конституцията, заяви Българска телеграфна агенция. Заседанието стартира с едночасово забавяне. Дневният ред бе гласуван със 70 гласа " за " и 47 " срещу ", без оферти за смяна или допълнение на дневния ред, оповестиха локалните медии, представени от организацията.

Внесените от държавното управление промени плануват включването на българите и още пет " елементи от нации " в преамбюла на конституцията. Приемането на измененията е наложително изискване за свикването на втората междуправителствена конференция сред Европейски Съюз и Република Северна Македония и започването на договаряния за присъединение на страната към съюза.

" Предложението за смяна на конституцията има единствено една връзка и претекст - влизане в Европейския съюз, което желаят огромна част от жителите, а конституционните промени, които са пред нас, не заплашват нито един въпрос на македонската еднаквост ", уточни премиерът Димитър Ковачевски в послание при започване на съвещанието.

" Ние би трябвало да бъдем европейска страна поради самите нас ", сподели той. Нашето македонско предложение се основава на европейското предложение и съглашение от 2022 година Написано е тук, в Скопие, подкрепено е от Европейски Съюз и Съединени американски щати. Отхвърлям погрешните тези, че има диктат от който и да било за каквото и да било, уточни Ковачески.

" Имаме подобаваща рамка за договаряния, няма нови условия, а двустранните въпроси не са спънка и няма да бъдат в допълнение свързани с осъществяването на общите стандарти. Изпълнявайки отговорностите, поети от европейското предложение предходната година, ние твърдо знаем, че няма да има ново несъгласие, от никого и за нищо ", разяснява той.

По думите му предлагането за промени в Конституцията на РСМ е резултат от траяли с месеци, изцяло открити, транспарантни, експертни и политически диспути. Премиерът изясни, че препоръчаните промени в Конституцията касаят единствено прибавяне на " елементи от нации " в преамбюла и в членове 49 и 78 на главния закон на страната, когато се изброяват частите от нации, живеещи в Република Северна Македония.

" Добавят се елементи от нации, но недвусмислено се акцентира първичната конституционност на македонския народ, както и обективната уникалност и уникалността на македонския народ по отношение на другите нации, а в този подтекст - и от българския народ. Разумно ли е да се мисли, че прибавянето на други народи заплашва македонския народ? "

Той увери, че измененията в Конституцията не заплашват македонската еднаквост.

" Пътят към Европейски Съюз е обезпечен. Гарантирането на човешките права на всички е наша полезност, на нашето общество. И това също е значимо за Европа, изключително през днешния ден, когато сме изправени пред неустойчивост на европейския континент. Известни сме с това, че произвеждаме непоклатимост ", сподели още Димитър Ковачевски. Той означи, че Европейски Съюз е най-големият донор и вложител в Република Северна Македония. Премиерът напомни, че до 2006 година РСМ е била " един до друг " с Хърватия, само че политиците в Северна Македония са изолирали страната, а Хърватия към този момент е член на Европейския съюз.

" Това не трябва да се случва още веднъж. Днес не би трябвало да изоставаме нито с милиметър от Албания и Сърбия. Да запазим младите. Те не напущат страната поради Конституцията, а поради потребността да живеят по-богато, като връстниците си в Европа. Искаме ли да продължаваме по този начин или към по-добър живот, правдивост и правова страна, до която не сме стигнали? Искаме ли по-чиста страна, повече ред, повече отговорност от политиците или равни благоприятни условия за всички? Отговорите са къси - да! Трябва да достигнем до участието в Европейски Съюз в най-кратки периоди. Не губим нищо посредством този развой, единствено бъдещето става по-добро сигурно. Нека в тези наши животи бъдем част от Европейски Съюз ", прикани Ковачевски, приветстван от депутатите от ръководещата коалиция и албанския блок.

По време на изявлението му част от народните представители от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха пленарната зала.

Приемането на измененията в Конституцията на страната е планувано да се реализира в три етапи, като две от тях изискват болшинство от 80 депутати от 120-те членове на Народното събрание на Република Северна Македония. С 80 гласа би трябвало да бъде гласувано и предлагането за нуждата от смяна на Конституцията, което е в дневния ред на това парламентарно съвещание. Дебатите могат да продължат до 10 дни, след което ще бъде планувано и гласуването. Опозицията в РСМ обаче отхвърля да поддържа промени в конституцията " под български диктат ". Дали в Народното събрание на страната ще бъде реализирано нужното болшинство от две трети, ще стане стане ясно при гласуването в тази първа фаза на измененията в главния закон на страната.

БГНЕС осведоми, че откакто редица депутати и държавни ръководители са се изказали от парламентарната естрада, председателят на Събранието на РСМ Талат Джафери е прекратил дебатите и съвещанието. Той не е оповестил по кое време ще се организира идващото съвещание, на което би трябвало да бъдат гласувани измененията в Конституцията. Джафери е декларирал, че ще заяви спомагателна информация на народните представители.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР