Съботната оперна вечер е посветена на паметта на Камен Чанев,

...
Съботната оперна вечер е посветена на паметта на Камен Чанев,
Коментари Харесай

Спомен за Камен Чанев

Съботната оперна вечер е отдадена на паметта на Камен Чанев, чиято загуба раздруса оперния свят у нас. В тази ужасяваща с глупостта си година, това беше необикновено тежък удар.

Винаги съм се радвала на триумфите на този наш артист. Още от първия театър, в който го гледах, той направи незабравимо усещане със слънчевия си тембър, с увереността и артистичността си на сцената. Последваха още доста спектакли и концерти, срещи преди спектаклите и след тях. Така последователно опознах освен създателя, само че и индивида – благ и добър другар, открит, създаващ чувство за сигурност. И в този момент виждам кротката му усмивка, топлината в очите и спокойствието. Увереност и успокоение – евентуално това са двете най-изявени качества на Камен. Точно с тях той печелеше и публиката – какъв брой доста спектакли съм претърпяла с него – той постоянно знаеше какво прави, по какъв начин да го направи и го правеше доста хубаво. На сцената в операта, на концертния подиум или на откритите летни театри Камен Чанев обилно раздаваше големия си гений. Граф Алмавива, Марио Каварадоси, Пинкертон, дон Карлос, Радамес, Херцога, Канио, Калаф той претвори в десетки спектакли с разнообразни сътрудници, оперни сформира и диригенти.



Тази вечер (28 август, от 20 часа) ще чуете част от записите на някои от неговите коронни функции, записи осъществени през разнообразни години от неговата кариера. Ще има и студийни записи под диригентството на Лучано Ди Мартино, Ивайло Кринчев и Борис Спасов, както и фрагменти от:
 • „ Севилският бръснар “ на Росини театър на Софийската опера от 1996 година с диригент Емил Табаков и с Камен Чанев (граф Алмавива), Петър Петров (д-р Бартоло), Ирена Петкова (Розина), Николай Добрев (Фигаро).
• „ Тоска “ на Пучини театър в Стара Загора от 2014 година с диригент Диан Чобанов с присъединяване на Таня Иванова (Тоска), Камен Чанев (Каварадоси), Александър Носиков (Анджелоти).
• „ Дон Карлос “ на Верди от София през 2015 с диригент Григор Паликаров с присъединяване на Камен Чанев (Дон Карлос), Нико Исаков (Родриго), Габриела Георгиева (Елизабет) и Даниела Дякова (Еболи).
• „ Трубадур “ на Верди от София през 2019 година с диригент Лоран Кампелон и с присъединяване на Кирил Манолов (граф ди Луна), Камен Чанев (Манрико), Габриела Георгиева (Леонора), Гергана Русекова (Азучена).
• „ Отело “ на Верди от 2020 година с диригент Ивайло Кринчев и с присъединяване на Таня Иванова (Дездемона) и Камен Чанев (Отело).

За срещите на сцената и в живота ще споделят баритонът Кирил Манолов, диригентът Найден Тодоров, преводачът Снежина Здравкова, сопраните Александрина Пендачанска и Татяна Шиварова и режисьорът Огнян Драганов.

Сигурна съм, че още доста топли мемоари и ласкави мнения могат да бъдат разказани за него. Нека многочислените му сътрудници не се наскърбяват. Зная, че всеки един от тях е претърпял незабравими моменти с този в действителност прелестен създател и човек. Да запазим слънчевата му усмивка в сърцата си, усмивката разтворила се и в незабравимия му глас. Обичаме го и както всички споделиха в никакъв случай не ще приказваме за него в минало време, тъй като той е с нас със записите, които имаме.

Чуйте спомените им, както и определени студийни записи, осъществени със Симфоничния оркестър на БНР в Първо студио.



Снимки: Държавна опера - Стара Загора / ФС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР