Съборът на Сръбската православна църква (СПЦ) приема общопризнатия каноничен статут

...
Съборът на Сръбската православна църква (СПЦ) приема общопризнатия каноничен статут
Коментари Харесай

Сръбската църква приобщи македонската към състава си

Съборът на Сръбската православна черква (СПЦ) приема общопризнатия каноничен статут на Синода на Македонската православна черква - Охридската архиепископия (МПЦ-ОА) , възложен през 1959 година, и показва вяра, че СПЦ приятелски ще позволи окончателния й каноничен статут , се споделя в формалното изказване, представено от македонското електронно издание " Плюс Инфо ".

Освен това са изброени решенията, които бяха взети през днешния ден по отношение на дългогодишния църковен проблем сред СПЦ и МПЦ-ОА.

" Съборът на СПС приветства приемането на общопризнатия каноничен статут, който е статут на допустимо най-широка автономност, т.е. цялостна вътрешна самостоятелност, предоставена през 1959 година Установява се цялостно богослужебно и канонично общение. Диалогът за бъдещето и в последна сметка окончателния статут на епархиите в Северна Македония е освен вероятен, само че и уместен, законен и действителен " Съборът на СПЦ не има намерение след уреждането на статута да слага условия на новата църква-сестра с ограничаващи клаузи по отношение на обсега на нейните юрисдикции в родината и в диаспората ", се споделя в изказването.

Руската православна черква приветства решението на Архиерейския събор на Сръбската православна черква (СПЦ) да върне църквата в Северна Македония в своята конструкция. Това решение отваря пътя за по-нататъшни договаряния за окончателния каноничен статут на Македонската черква, сподели за ТАСС в понеделник протойерей Николай Балашо, заместник-председател на Отдела за външни църковни връзки (ОВЦВ) на Московската патриаршия.

Миналата седмица и я призна с името " Охридска черква ". Досега тя не беше приета от никоя православна черква. Оттук нататък обаче ще би трябвало да се уредят административните въпроси сред нея и Сръбската православна черква , заяви тогава Българска национална телевизия.
 Македония чества 1 000 години от основаването на Охридската архиепископия
Македония чества 1 000 години от основаването на Охридската архиепископия

На честванията няма да участват български духовници

Охридската архиепископия е основана след рухването на България под византийска власт през 1018 година с декрет на император Василий II. Охридската архиепископия съществува по едно и също време дружно с Търновската патриаршия (от 1235 до 1416 г.) като две обособени автокефални църкви. Тогава Българската Патриаршия е намалена в архиепископия със седалище в Охрид.

Официалните трофеи на охридските архиепископи са: в началото Архиепископ на цяла България, а от средата на 12 век се употребява и Архиепископ на Първа Юстиниана и цяла България или на всички българи. Охридската архиепископия съществува до 1767 година, когато е закрита по гледище на Цариградския гръцки патриарх Самуил Ханджери, като нейният диоцез е причислен към този на Цариградската патриаршия. Закриването и е неканонично и е осъществено със султанско ирадие.

Патриаршията унищожава и самата Охридската епархия, като подчинява Охрид на Драчкия митрополит. Така градът е лишен даже от епископската катедра, която придобива още в ранните епохи на християнството.

Припомняме, че през месец ноември 2017 година МПЦ-ОА изиска от Светия синод на Българската првославна черква тя да стане майка на македонската черква, само че българските йерарси се забавиха и в следствие отхвърлиха да поддържат това искане, което тогава беше отправено от македонска страна в духа на почналото стопляне на връзките сред София и Скопие.
 От Вътрешна македонска революционна организация желаят Светият синод да промени решението си
От Вътрешна македонска революционна организация желаят Светият синод да промени решението си

Според воеводите сме били длъжни да пратим и църковна делегация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР