Събитието беше открито от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова

...
Събитието беше открито от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова
Коментари Харесай

Вицепрезидент, евродепутати и експерти: Демографията трябва да е новата национална цел пред страната

Събитието беше намерено от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова и евродепутатите Сергей Станишев и Петър Витанов, а с видеообръщения се включиха заместник-председателят на Европейска комисия за народна власт и демография Дубравка Шуица и вицепрезидентът на Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Рована Плъмб.

 

В България към този момент има 167 изцяло пусти обитаеми места, а 592 са с един или двама поданици. Всеки ден изчезва едно село, всяка седмица един дребен град, всеки месец един приблизително огромен град и всяка година един огромен град с мащабите на регионален център. Ако тази наклонност не бъде пречупена, доникъде на века страната ни ще наброява към 5 млн. души, а делът на популацията над 65-годишна възраст ще доближи близо 40 на 100.

 

България продължава да се топи, трансформира се в демографска пустиня, сподели вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

„ Няма да развеем бялото знаме във връзка с демографските проблеми. Всички дружно би трябвало да осигурим сигурността на България “, сподели вицепрезидентът.

 

„ Президентската институция осъзнава, че няма по значима тематика от демографията. Трябва ни среда, в която трябват правила, а не произвол. Но това няма по какъв начин да стане, в случай че хоризонтът на това ръководство е, след две три години да си намерим безшумно място някъде посред Тихия океан “, добави Илияна Йотова.

 

Необходима е правдивост, само че и предвидимост, акцентира вицепрезидентът.

 

„ За страдание ръководещите сега не са мощни в проектите, а единствено в тези „ за нашите компании и хора “, сподели още тя.

 

Трудно е да приказваме в 21-ви век и в случай, че България е член на Европейски Съюз, за детска беднотия, само че тя съществува. Не е задоволително да притеглим нашите сънародници от диаспорите, в случай че им предлагаме мизерни условия за труд и развиване, счита още вицепрезидентът.

 

„ Демографската политика е и въпрос на национална сигурност. За да е резултатна демографската политика би трябвало да има работещи институции, а не такива, които враждуват “, акцентира вицепрезидентът.

 

Демографски вицепремиер във всяко последващо държавно управление и огромни стратегии за профилактика в Бюджет’2024. Това предложение направи в речта си евродепутатът и някогашен министър-председател Сергей Станишев.

 

„ България е единствената страна в света, която повече от 30 години е в топ три на страните с най-голям негативен натурален приръст. В половината от това време, сме преди всичко, както е и сега, а населението ни е намаляло с над 2 млн. души “, сподели Станишев.

 

България се трансформира в донор на работна ръка, 27% от българите биха емигрирали в чужбина, сподели още Станишев.

 

„ Младото потомство в един отворен пазар няма желание да похаби живота си в очакване на това постепенно да допълзим до средноевропейското равнище на живот. България се трансформира в последните 5-10 години в експортьор на работна ръка и всъщност на нашия демографски приръст – младите раждат децата си в чужбина и те остават там. Във всяко българско семейство, съгласно социологическите изследвания, най-малко по един член обмисля миграция в границите на или отвън страната “, разяснява Станишев.

 

Бившият министър председател е безапелационен, че е необходима широка институционална и социална полемика, чийто резултат би желал да бъде превръщането на демографската политика в приоритет на всички институции – президент, Народно събрание, държавно управление.

 

„ Иска ми се от днешния конгрес да прозвучи ясно посланието: нека  превърнем позитивната смяна в демографските трендове в национална цел! Не просто като раждаемост, в духа на лозунга: „ Да станем още веднъж 9 милиона! ” Това са празни приказки. А България да е страна със крепко, съвременно и образовано общество на квалифицирани и конкурентноспособни младежи в работеща стопанска система и на възрастни жители с заслужен живот.  Каква по-важна цел може да има за една страна и едно общество? “, попита той.

 

Още в идната процедура за бюджет 2024 година би трябвало да се заложат съответни политики. Например, обезпечаването на профилактиката за репродуктивно здраве и грижа за бременните дами – в най-луксозния вид това би струвало по-малко от 500 млн. лева годишно. Звучи значително, само че за съпоставяне, разходната част на бюджета за 2024 година се чака да бъде около 80 милиарда лева, предлага Станишев.

 

Според ръководителя на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов сега българският парламент не се вълнува от тематиката за демографията, а „ управническата сглобка “ е заета да взема решение други въпроси.

 

„ Напоследък си мисля, че българите даже се умориха да стачкуват. Те просто си потеглят. Защото протестът им по жълтите павета или мините беше продаден и предаден, гласът им пред изборните урни – сменен. Вече няма ляво и дясно, и повярвайте ми, на никой в Народното събрание не му пука за демографията и по тази причина, че изчезваме. Нито една партия не постави в дневния си ред тази тематика. Има сглобка, сговор, уйдурма. Има наши и ваши компании и огромен бизнес, който постоянно тича след спечелилите и усвоява държавните и европейски пари. Но няма хора “, сподели Петър Витанов.

 

Според него главните проблеми, които имат отрицателно отражение в това число и върху демографските процеси са чувството за липса на вероятност и липса на сигурност. Сигурност във всичките й измерения: обществена, икономическа, физическа сигурност даже. „ Чувстваме ли се сигурни, ние като родители, даже, когато изпращаме децата си на учебно заведение. Та нали пияни и дрогирани опустошават отгледаните ни деца я на светофар, я на пешеходна пътека. Има ли гаранция за равни шансове за развиване за жителите и изключително за младежите? Имат ли те вероятност? Нали всеки ден виждат резултатите от негативния асортимент. Не се ценят умните и работливите, а мързеливите и послушните “, установи Витанов.

 

„ Няма да стане с тази сглобка. С нея единствено трафикът в посока Брюксел, Берлин или Париж ще стане още по-голям “, приключи Витанов.

 

" Започнахме да връщаме наличието в политическия диалог в обстановка, в която хората вляво са обезверени и обезверени. Време беше да събудим силата и да дадем вяра на лява, прогресивна България. Но има ли проблем, по-голям от демографската рецесия? Готови ли сме да посрещнем последствията от обезлюдяващите села и градове, от неналичието на доста млади, съвременни, образовани хора в България? Увлечени в ежедневното оцеляване дали не подценяваме дълготрайния резултат от спадащата раждаемост, от емиграцията, от неналичието на добре функционираща страна, в която неравенствата дефинират достъпа до качествено обучение и опазване на здравето? “, сподели евродепутатът Елена Йончева.

 

„ Необходимо е да се работи за обезпечаване на качествени и налични обществени услуги за всички, за добра инфраструктура, за ясли и детски градини, съответно опазване на здравето, политика на жилища за млади фамилии, достъп до психическа и педагогическа помощ, повече опция за работа от разстояние, кратко работно време. Защо не съумяваме да притеглим етнически българи, които по силата на историческото развиване и геополитическата обстановка се намират оттатък границите на България? По неофициални данни става дума за към 300 000 души, най-вече Украйна и Молдова “, сподели Елена Йончева.

 

Ускорено застаряване на популацията, свръхвисока смъртност, изострен недостиг на младо, интензивно население, фрапантни териториални демографски несъответствия. Това са главните проблеми, които означи доцент доктор Георги Бърдаров, откривател в СУ „ Климент Охридски “.

 

На първо място сме по смъртност в Европа и на едно от първите в света, заяви Бърдаров. С най-високи стойности на смъртност е северозападна България, където на регионално равнище те доближават и надвишават 20‰ (Видин-22,9‰, Монтана-21,8‰, Ловеч-20,9‰, Враца-19,8‰). Няма административни единици в Европейски Съюз на равнище NUTS 3, които да означават смъртност от порядъка на 20%.

 

Имаме общини, където смъртността надвишава 30, 40 и даже 50‰, като такава смъртност в света имат единствено райони в Африка и Азия изумени от огромни болестни пандемии или намиращи се във боен конфликт-Георги Дамяново-40‰, Макреш-39,7‰, Бойница-51,8‰, Хайредин 34,7%, означи още той.

 

В България има трагични демографски несъответствия, заяви още доцент Бърдаров. Концентрация на население по осите София-Бургас/Варна и София-с.Кулата и няколко разпръснати ареала, както и фрапираща депопулация на Централна Северна и Северозападна България, елементи от Североизточна, Странджа, Стара планина, Краище.

 

„ Без радикална промяна в образованието, няма по какъв начин да обърнем демографската обстановка “, счита откривателят.

 

По време на полемиката беше показано проучване на „ Тренд “ за настройките на българите към тематиката.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР