са неправителствена организация, която визуализира щетите от климатичните промени, които

...
са неправителствена организация, която визуализира щетите от климатичните промени, които
Коментари Харесай

Climate Central: Плажната ивица на Слънчев бряг ще изчезне, а Нес...

са неправителствена организация, която пресъздава вредите от климатичните промени, които се чакат в бъдеще. С помощта на " Google " карти те демонстрират риска от наводнения и приливни талази в околните години по целия свят.

 

По техни данни Бургас ще бъде потънал от голяма приливна вълна, в случай че междинната световна температура се увеличи с още 3 градуса по Целзий. Вижте интерактивна карта, която демонстрира по какъв начин ще наподобява градът, в случай че тази прогноза се сбъдне.

.

Същата карта, основана от учените, предвижда изгубването на съвсем цялата плажна линия на Слънчев бряг, както и на част от плажовете на Свети влас. 

 

Несебър пък може да се трансформира в остров, а покрайнините му да бъдат изцяло под вода. Според прогнозата в морето ще попаднат Археологическият музей, базиликата " Богородица Елеуса ", както и два от плажовете в Стария град, който също е застрашен да бъде залят в по-голямата си част. 

Атанасовското езеро в Бургас пък евентуално ще се разрасне. За зоните, оцветено в алено на картата, се показва, че се чака да бъдат залети при сходна приливна вълна. 

.

Визуализацията за Бургаското езеро е още по-плашеща. Приливната вълна ще залее Северната промишлена зона, както и огромна част от квартал Долно езерово. Ако прогнозата се сбъдне, е евентуално езерото дотам да повиши равнището си, че съвсем да доближи рафинерията  " Лукойл ".  

 

Ситуацията на юг от Бургас е не по-малко плашеща, демонстрират данните на Climate Central. Морето ще навлезе към селата Тръстиково и Константиново, а съвсем половината от село Дебелт ще бъде залято. 

 

Ако световната междинна температура се повиши с 3 градуса, известният къмпинг " Градина " ще изчезне, а Созопол е допустимо да последва ориста на Несебър и да се трансформира в остров. 

 

На картата, направена от учените, виждаме как летище Приморско ще бъде залято съвсем на половина, както и огромна част от плажовете към града. 

.

Прогнозата за река Велека пък е фрапантно увеличение на водното й равнище. А плажовете Бутамята и Липите на Синеморец ще бъдат изцяло под вода.  

На север прогнозите също не са положителни - Кранево и Албена ще бъдат съвсем на половина потопени.

 

Тези прогнози е изцяло допустимо да се трансфорат в действителност в близкото бъдеще, в случай че междинните световни температури се покачат с 3 градуса по Целзий. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР