са любимия ни вид традиции и не пропускаме да ги

...
са любимия ни вид традиции и не пропускаме да ги
Коментари Харесай

И маршрутите, и изложбите през юли ще са литературни

са обичания ни тип обичаи и не пропущаме да ги спазим при всеки комфортен случай, а в този момент ни се отваря не е един, а няколко такива. Юли месец в София е празник за прочитане, защото четвъртият сезон на " Литературни направления " на " Прочети София " продължава през целия месец.

Програмата стартира със " Зелена литературна разходка из Курубаглар " (днешен Лозенец), с маршрут за проф. Иван Шишманов и неговия жанр и с маршрут, отдаден на пет български писателки. В края на месеца изкуствата ще се преплетат с откриването на изложбата " Литературна София " в изложба Credo Bonum.
 Българска национална телевизия: Как от безконечния трети да стане уважавана медия? 28 юни 2022 | Докато по света публичните медии са измежду най-рейтинговите, най-реномираните места за работа на публицисти...
На 6 юли от 18:30 ч. в парка на „ Славейковите дъбове “ (бул. „ Св. Наум “ 41) поетът и радиожурналист Радослав Чичев ще стартира своята разходка из Лозенец – дом и ентусиазъм за доста писатели, поети и публицисти. Историята на тогавашния Курубаглар ще проследим през творбите на Иван Вазов, Пенчо Славейков, Сирак Скитник, Асен Разцветников, Светослав Минков, Чавдар Мутафов, Валери Петров и други, само че и през тематиките за природата и технологията.

Ще забележим по какъв начин природата въодушевява и дава отдих, и по какъв начин модернизацията основава нови насоки и хрумвания за пишещите.

" Маршрутът ще стартира от дъбовата гора на Пенчо Славейков, преминавайки през присъщите за квартала улици и здания, ще спрем през дома на Светослав Минков, където ще чуем гласа му. "

" По време на тура последователно от природата ще навлезем в техниката, с цел да забележим природата на техниката. После ще се отправим към спирка „ Вишнева “, където ще открием по какъв начин първите трамвай навлизат в литературата ни. Ще надникнем в къщата на Сирак Скитник, с цел да послушаме дружно с него първите радиопредавания. Понасяйки се на техните талази, ще стигнем до улицата, ухаеща на липи… ", споделя Радослав Чичев.


Радослав Чичев, фотография: МинаСтоянова
Точно седмица по-късно Лора Шумкова, която е книжовен теоретик, редактор и критик, ще добави нов маршрут към водената от нея поредност „ Софийски страници “ в границите на „ Литературните направления “. „ Шишманови в София “ ще стартира от вкъщи на семейство Шишманови на ул. „ Шипка “ 11 на 13 юли от 18:30 ч.

През 2022 година се навършиха 160 години от рождението на проф. Иван Шишманов и Лора Шумкова избира да посвети своя литературно-градски роман на една от най-космополитните и всестранноразвити персони в историята на националната политика, обучение и просвета. Тя ще обърне внимание и на ролята на брачната половинка и сина му за европеизирането и модернизирането на младата българска страна, както и на това къде можем да разчетем следите от тяхното дело в тъканта на днешна София.


Лора Шумкова, фотография: Яна Лозева
В седем точки, свързани с личностите на проф. Иван Шишманов и неговите близки – тъста му проф. Михайло Драгоманов, брачната половинка му Лидия и сина му Димитър, Лора ще очертае техните колоритни фигури и забележителния им принос в българския културен живот от Освобождението до края на Втората международна война.

Маршрутът се посвещава на всички украинци, намерили втори дом в България и ще приключи с припомняне на някои от невидимите украински следи, които при деликатно вглеждане към момента можем да разчетем в българската литература и които най-малко частично изискуем таман на фамилиите Драгоманови и Шишманови.


Катя Зографова
На 21 юли от 18:30 ч. литературната историчка Катя Зографова ще ни разведе из историите на пет български писателки. Тазгодишният ѝ маршрут ще стартира от църквата „ Св. Георги “, която се намира в непосредствена непосредственост с дома на Фани Попова-Мутафова. Турът ще продължи към дома на Елисавета Багряна, с цел да отбележим 95-годишнината от издаването на първата ѝ стихосбирка „ Вечната и святата “, а по-късно ще се насочим към музея на Славейкови, където обаче Катя Зографова ще опише повече Мара Белчева и Светослава Славейкова. Литературният маршрут на Катя Зографовава включва още имената на Екатерина Каравелова и Съба Вазова.

Маршрутът ще приключи пред изложба Credo Bonum, където публиката ще има опция да прегледа изложбата „ Литературна София “ с фотографии на Иван Шишиев и Екатерина Калугина от „ Етюд-и-те на София “ и къси видеа на режисьорката Екатерина Минкова. В изложбата ще бъдат включени част от фотографиите, поместени в едноименната книга на издателство „ Кръг “, само че и доста нови фотоси.

Всички те ще бъдат групирани в разнообразни тематични раздели като: библиотеки, книжарници, модерни писатели, четящият човек, литературни сезони, Скритите букви, скулптури.


Снимките демонстрират преплитането на града и литературата; методите, по които книгите съществуват в града; местата, които са значими за литературната и културната ни памет. В изложбата ще могат да се видят също и 7 къси видеа на Екатерина Минкова, още веднъж свързани с литературния живот в София. Сред тях ще има и фрагменти от предходни „ Литературни направления “ през тази година. На 28 юли ще бъде прожектиран документалният филм на Екатерина Минкова „ Литературните места на София “. Изложбата ще продължи до 6 август.

Финалната част от тазгодишната стратегия ще бъде през септември, когато ще се проведат още няколко напълно нови Литературни маршрута единствено по един път и ще бъде сложена паметна плоча на поета Георги Рупчев.

Всички събития са със свободен достъп и без авансово записване.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР