С Всенощно бдение с петохлебие и панахида за ктиторите, благодетелите,

...
С Всенощно бдение с петохлебие и панахида за ктиторите, благодетелите,
Коментари Харесай

Силистра празнува 161-годишнината на храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“

С Всенощно бдение с петохлебие и панахида за ктиторите, благодетелите, свещенослужителите, настоятелите и енориашите през днешния ден в 17.00 часа стартира честването на 161-годишнината на катедралния храм „ Св. Св. апостоли Петър и Павел “ в Силистра, оповестяват от Доростолската митрополия.

Утре заран в храма тържествено ще бъде посрещнат Доростолският митрополит Яков, който от 9.00 часа ще отслужи Света Божествена архиерейска литургия в съслужение с духовници от Доростолска епархия и посетители от страната и чужбина. Ще се организира обичайното литийно шествие и водосвет за здраве и благополучие. 

Строителството на катедралния храм „ Св. Св. апостоли Петър и Павел ” в Силистра е почнало през 1857-1858 година, само че окончателното довеждане докрай и освещаване е през 1860 година Той е повдигнат на мястото на друга старинна черква, на името на Св. Георги, по тази причина и в този момент с изключение на престола на Петър и Павел в църквата от дясната страна има втори трон в чест на светеца. 

Храмът е издигнат от занаятчия Стойку от Дряново. Първите икони на иконостаса са рисувани от зограф Теодосий от Трявна, прочут като зограф Досьо Коев. По-късно, след Освобождението, иконите са заменени с други, направени в Одеса. Камбанарията е издигната през 1902 година, като камбаните са донесени от Одеса по Дунав. За самото строителство на църквата са набирани средства, като в предишното от преминаващите съветски войски има дадени много средства, помогнали са и локалните занаятчии и благочестиви християни. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР