С всенародно поклонение на връх Околчица“ във Врачанския балкан стотици

...
С всенародно поклонение на връх Околчица“ във Врачанския балкан стотици
Коментари Харесай

Стотици българи се включиха в поклонението на връх „Околчица“

С всенародно поклонение на връх „ Околчица “ във Врачанския балкан стотици хора от страната през днешния ден отдадоха респект на Христо Ботев и починалите за свободата на България.

На върха, да се поклони пред паметта на героите бе министър-председателят Гълъб Донев. В словото си той уточни, че с всяка измяна и пренаписване на молитвата за независимост и самостоятелност на Ботев - го убиваме още веднъж. По думите му свободата не може да те споходи в комфортен миг и тя е опозиция против всяка демонстрация на робия и безвластие.

Възпоменателният протест стартира със стихотворението „ Към Ботев “, изпълнено от Никола Асенов. Стихотворението бе измежду наградените на тазгодишния Национален конкурс „ Живеем в земята на Ботев “, негов създател е Калоян Попски от Ловеч. Поемата „ Хаджи Димитър “ рецитира артистът Борислав Борисов, а квартет “Хармония ” извърши българския химн. Молебен за България отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий. 

Участниците в поклонението бяха поздравени от кмета на Враца Калин Каменов, който уточни, че „ през днешния ден е ден за примирение, почитание и признателност към тези, които са мечтаели не за себе си, а за това - поколенията след тях да бъдат свободни и самостоятелни “. Той показа, че в последно време с разединенията между тях опорочаваме паметта на героите и добави: „ Време е да се изправим, да се осъзнаем, да си извиним и да се обединим “, съобщи Българска телеграфна агенция. 

На сцената измежду формалните посетители бяха и министърът на правораздаването Круз Зарков, народни представители, регионалният шеф на Враца Георги Митов, ръководителят на Общинския съвет – Враца Владимир Христов и други

По традиция ръководителят на националния поход „ По стъпките на Ботевата чета „ Козлодуй-Околчица “ “ Евгени Филипов рапортува пред министър-председателя и пред кмета на Враца, че най-голямата туристическа демонстрация в страната е протекла обикновено и с висок дух, и им подари китки здравец. Над 1500 участници от цялата страна минаха тази година 120-километровия път на героите. 

След словата военнослужещи от врачанския гарнизон отдадоха военни почести пред паметника на връх Околчица и дружно с походници сервираха венци и цветя на благодарност. В параклиса, в основата на паметника, митрополит Григорий и свещеници от Врачанска епархия отслужиха „ Трисагиум “- заупокойно църковно служение за падналите героичен за Отечеството. По време на церемонията, кметът Калин Каменов одобри и знамето на участниците във велопохода “Козлодуй-Околчица ”. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР